Välj område

Trädgård

Få bort mossan från taket

Mossa på taket

Med mossa på taket riskerar du att takpannor spricker och framför allt att bärläkten fuktskadas på sikt. Men hur får man bort mossan? Här kommer två tips!

Vi har alla varit med om frostsprängningar där orange skärvor på vårgräsmattan vittnar om vinterns framfart med takteglet. Problemet med frostsprängningar uppstår när vatten trängt ner i pannorna, vilket mossa och lavar hjälper till med. Därför är det klokt att då och då befria ditt tak från påväxten. Det finns tyvärr inget sätt att ta bort mossa från tak som inte innebär handgripligt arbete. Men det finns trick som gör att din arbetsinsats håller längre.

Göra rent taket
Det första du måste göra är att få bort mossan. Antingen
använder du en högtryckstvätt och spolar bort den. Här är det viktigt att du alltid spolar uppifrån och ned. Risken finns annars att du spolar in vatten under pannorna och i värsta fall skadar tjärpappen. Är taket gammalt och har lerpannor, tänk på att hela tiden fördela tyngden så mycket du kan på båda fötterna och gärna över fler pannor för att undvika att en panna går sönder.

Praktiskt hjälpmedel
Alternativet är att stå på stege och skrapa ner mossan mekaniskt. Det är särskilt fördelaktigt i de fall där du har ett brant tak eller av andra skäl inte vill vingla på taket. Nelson Garden har utvecklat en takskrapa med teleskopskaft som ger dig en räckvidd på 3,4 meter. Skraphuvudet är böjligt och har ett huvud anpassat för de vanligaste kuptyperna i Sverige.

Efter att du har fått ner mossan kan du använda en takränneskopa för att ta upp mossan och frakta bort. Underarbetet tar bort mossan, men hindrar inte påväxten. För det behöver du behandla taket med ett mossförebyggande medel som gör att det dröjer innan du behöver göra om ditt arbete. TAK GTI är ett långtidsverkande medel som gör att mossan tappar fotfästet efter några månader och gör ytan ogästvänligt. Man skulle kunna beskriva det som ett starkt diskmedel. Koppla dunken till VATTENSLANGEN och spola ut medlet med högt tryck så får du precis rätt koncentration. En förpackning räcker till cirka 100 kvadratmeter tak.


Vill du också läsa?