Välj område

Trädgård

Sköt om din kompost

En trädgårdskompost behövs även i små trädgårdar. Här varvar du kväverikt avfall med kolrikt avfall och får egen jord. Vi bjuder på några tips på hur du sköter komposten på bästa sätt för att få fin jord.

Vill du också ha ett eget kretslopp som ger bra och näringsfylld jordmylla i trädgården? Med enkla medel kan du förvandla trädgårdens grenar, löv och gräsklipp till jord med en kompost. Kompost betyder blanda och med hjälp av luft, fukt och tid kommer du lyckas få bördig kompostjord väldigt enkelt. Det organiska avfallet bryts ner naturligt av mikroorganismer och slutligen bland annat av maskar till jord. Ju bättre du blandar desto snabbare går det. Kompostmask skyndar på förloppet och kan köpas på nätet om du inte har någon kompis som delar med sig.
Kompost blandat med planteringsjord ger en effektiv och miljösmart jordblandning till dina odlingar. Ett tips är att rensa bort grövre bitar innan du använder komposten som planteringsjord.

Välj den storlek och typ av kompost och behållare som passar ditt behov i trädgården. Det finns en del olika varianter att välja mellan; varmkompost, egenbyggd pallkragekompost eller kompostgaller. Komposten trivs bäst i ett läge där den slipper direkt sol och undvik en blåsig placering.

Kompostering kräver tillgång till syre för att få till
förmultningen. Det är varför en kompost som släpper in lagom med luft är att föredra. Saknas tillgång till luft kan komposteringsprocessen istället bli rötning och då ger nedbrytningen brännbara gaser och biogaser – med lukt som följd. Kompostgaller är ett bra exempel på en kompost med bra lufttillförsel. Det är viktigt att inte göra komposten för liten för att få fart på förmultningen. Blanda gärna brunt och grönt, som exempelvis torkade grenar och kvistar med vissna blommor och gräsklipp för en bra luftighet.

Väljer du en varmkompost kan du slänga hushållsavfall och minskar på så sätt sophanteringen och hjälper miljön på traven. Om du vill använda komposten för köksavfall är det viktigt att välja en kompost med slutet kärl som är tätad mot objudna gäster. Undvik kött, fisk, bröd och annat som har en förmåga att dra till sig skadedjur.

Det här kan komposteras

Trädgårdsavfall som grenar och löv
Äggskal
Små mängder hushållspapper
Kattsand
Bröd, fisk, kyckling och kött
Kaffesump
Fruktskal
Blommor
Gräsklipp


Vill du också läsa?