Välj område

Trädgård

Så får du mindre damm på vägarna

Granngarden-dammbindning3

Det varma vädret är härligt, förutom att det inte är så roligt att köra bil i dammoln, eller rida i smuts som yr runt. I torrt och varmt väder är damm ett vanligt problem – men så här enkelt löser du det!

När damm yr är det inte bara mindre behagligt att köra på grusvägar, det innebär också siktproblem, kan ge skadliga hälsoeffekter och påverka odlingar och vattendrag negativt. Salt binder fukt och gör så att de minsta partiklarna stannar kvar på grusvägen, i paddocken eller i ridhuset.

Det finns framför allt två saltprodukter som råder bot på dammet: kalciumklorid och magnesiumklorid. Kalciumklorid har en högre andel aktiv substans, medan magnesiumklorid är skonsammare för människor och djur.

– Magnesiumkloriden är mest lämpad för ridbanor då den är mildare i sin profil, säger Lars Dahlberg, ansvarig för produkterna på Granngården.

Saltprodukterna gör också underlaget jämnare och kan leda till lägre underhållskostnader, eftersom vägen inte behöver hyvlas lika ofta. I Granngårdens butiker hittar du produkterna i tjugofemkilossäckar, men butiken kan också ta in dem i större säckar på 1 000 kilo. Saltet kan du sprida som det är, i flingform, eller genom att lösa upp det i vatten och sprida som lösning.

– Det har fördelen att det går åt en fjärdedel mindre salt på det sättet, än om du sprider den torr, säger Lars.

En grusväg ska alltid behandlas efter hyvling och då ska man helst sprida dammbindningsmedlet direkt efter regn, om inte mer ihållande regn väntas.

För bästa ekonomi kan det vara bra att rådgöra med personalen i butik. Även om magnesiumklorid är billigast till kilopris, kan du tjäna på att välja kalciumklorid eftersom det är mer drygt. Det är dock svårare att lösa i vatten och kräver lite mer erfarenhet.

Kontakta din butik för mer information eller ring vår kundtjänst, 0771 – 222 444.

 

Så mycket salt går åt:

Granngarden-dammbindning4Kalciumklorid
– 0,5 kg flingor per kvadratmeter eller 0,8 liter 32 %-lösning per kvadratmeter.
– Lösning med 1 000 kg flingor + 1400 liter vatten ger 1840 liter färdig lösning, vilket räcker till 2300 kvadratmeter.Granngarden-magnesiumkl-1011198Magnesiumklorid
– 0,7 kg flingor per kvadratmeter eller 0,8 liter 32 %-lösning per kvadratmeter.
– Lösning med 1 000 kg flingor + 460 liter vatten ger 1 120 liter färdig lösning, vilket räcker till 1 400 kvadratmeter.


Vill du också läsa?