Gurkknepet – eller jag äter aldrig en inplastad gurka igen

Så många gurksorter det finns! Att odla gurka är lite som med tomater och jordgubbar – har du väl odlat och smakat solodlade, bänkvarma så är det svårt att köpa långtransporterade och inplastade igen för det är liksom som om att det är vitt skilda grödor plötsligt.

Allt blir så uppenbart i smaken och texturen. Och så alla de olika sorters gurka som finns sen – en del passar bättre att odla i växthus för att de ska hinna ge stor skörd medan andra passar toppen att odla på friland. Utifrån vilken eller vilka sorter du odlar – ja odla gärna flera olika, då får du också en längre skördeperiod och gärna sorter med olika egenskaper – så kan du laga många olika maträtter med dessa. Visste du för övrigt att det finns sorter av gurka som smakar fantastiskt att woka?

Läskande frisk Gurkgazpacho med mynta, 4 port

 
1 hemmaodlad (helst) gurka
1 stång stjälkselleri
5 kvistar mynta -gärna Marockansk eller pepparmynta
1/2 krm chilipulver
2 msk naturell rysk eller grekisk/turkisk youghurt
nypa salt
is
Mixa allt i en blender!
Dekorera med några blad mynta
Servera direkt.

Med önskan om en härlig odlingssommar – Alla Kan Odla!

/Jessica