3 tips för samodling – från Jessica Lyons trädgård

Samodling är ett ganska omdiskuterat ämne i odlingskretsar och där en del menar att samodling, alltså att man blandar ätbara grödor med sommarblommor och perenner på samma odlingsyta, gör det svårare att rensa ogräs och att dosera rätt med näring till sina växter. Andra menar att de upplever sig få större skördar och mindre skadedjur i sina odlingar när de samodlar många grödor tillsammans och gör det dessutom gärna med grönsaker tillsammans med blommande växter.
Personligen tycker jag att kombinationen samodling och täckodling är det mest framgångsrika sättet att odla på och jag varierar mig gärna vad gäller samodlandet år för år. Det är så kul och spännande att pröva olika kombinationer att det helt enkelt inte går att låta bli!
När man samodlar behöver man heller inte tänka på växelbruk eftersom man odlar på ett mer naturligt sätt. För när är jorden i den vilda naturen egentligen täckt i stora areal av bara en endaste gröda? Vi har mycket att lära här!
Kål (Red Russian) och heliotrop stortrivs ihop.
Naturligt växelbrukssystem
Som känt för många så tar och ger olika grödor olika saker även tillbaka till jorden och allt sker i en samverkan och i ett så komplext samband som vi människor kanske många gånger kan ha svårt att förstå. För såklart är det lättare att skörda stora arealer av samma gröda som dessutom mognar i samma tid med en stor traktor, snarare än med händerna. Jämför det med en samodlingsyta där man visserligen odlar på ett mer naturligt sätt, men där ena växten är redo att skördas – ja då är andra bara i början av sin mognad mot frö?
Ett virrvarr av dofter och material
Ja detta med samodling ger naturligtvis mer komplexa skördesammanhang men samtidigt vinner man så mycket när man samodlar olika slags växter, tycker jag. Och inte bara när det gäller skördemängden per gröda. För förutom att man kan tänka bort hela växelbrukssystemet (– ja det finns ju redan där helt naturligt och redan under samma växtår) så minskar också behovet att att kämpa (och bekämpa!) odlingens skadedjur. För de hittar helt enkelt inte dit! Det blir liksom ett skapande av virr-varr av dofter och växtmaterial och som gör att den där perfekta landningsbanan av en enda doft, färg eller dylikt vad som attraherar hos en gröda försvinner och därmed förvirrar dem som är sugna på att tugga på vad man odlar.

Dill och steppsalvia ”Caradonna” är båda relativt torktåliga.

3 tips för samodling

Förutom att det också blir väldigt vackert när man samodlar olika växter, så vill jag också passa på att ge 3 tips om vad som också kan vara smart att tänka när man väljer vad man ska samodla:

1.

Samodla gärna grönsaker eller blommor som antingen avlöser varandra ELLER som växer lika snabbt. Till exempel jordgubbar med vitlök.

2.

Samodla gärna med växter som attraherar pollinerare – det vinner din trädgård eller odling så oerhört mycket på!

3.

Samodla ätbara blommor med grönsaker – undvik att samodla med giftiga växter. Alla kan och känner inte till lika mycket om vad eller vilket som är giftig att skörda och äta.
Som avslutning vill jag gärna berätta att jag själv gärna även planterar in ätbara växter såsom kål, bladsallad, rucola, rödbetor, rädisor eller spenat i perennrabatterna – på det sättet upplever jag sällan eller aldrig de så annars vanliga problemen med kålmal och kålfjärilslarver eller jordloppor – de hittar helt enkelt inte dit!