Välj område

Häst

Skydda din häst mot sommarplågorna

Fotograf Andrea Turander 070-7202555 andrea.turander@telia.com

Äntligen får hästarna komma ut på sommarbete. Tyvärr finns det även andra små djur som trivs i hagen och gör livet mindre roligt. Här kommer några tips på vad du kan göra för att lindra för din häst och skydda mot surrande plågor:

1. Klä in hästen

hasttacke1149756Mask, HUVA och TÄCKE hjälper hästarna. Vid ridning kan du använda flugpannband med skydd för ögon och öron.

2. Planera din hage

Om du har möjlighet, låt hästarna kunna välja mellan öppet landskap och skogsdungar. Då kan de byta miljö efter temperatur, vilket hjälper dem att undvika svärmar.

3. Klipp inte

Låt man och svans växa sommartid, så får hästen ett naturligt skydd och kan försvara sig.

4. Smörj in och spraya

Insekter sätter sig gärna på kroppsdelar där hästen inte kan nå dem med vare sig svans eller mun. En sådan plats är ovanpå korset, på hästens öron och till viss del under magen. Det är på dessa kroppsdelar som det är viktigast att smörja in hästen med preparat. Nedan ser du några medel att använda, ett bredare urval hittar du HÄR.

Det finns en rad preparat i handeln som lindrar plågan för hästen. Ett insektsmedel kan vara repellerande (frånstötande) eller dödande. Dödande insektsmedel är långtidsverkande och oftast mycket effektiva. Gifterna kan vara skadliga för vattenlevande djur. Repellerande insektsmedel baseras på substanser med en doft som insekterna vill undvika. Ett repellerande insektsmedel kan vara lika effektivt som de dödande men kan ha kortare verkningstid.

bromsfalla5. Använd fällor i hagen

En bromsfälla reducerar effektivt mängden bromsar och hästflugor inom ett område – helt utan gifter eller miljöförstörande ämnen. Fällan Taon-X reducerar exempelvis bromsarnas närvaro med upp till 95% genom att locka bromsarna till den mörka bollen. När bromsen satt sig och flyger därifrån flyger de alltid uppåt och fastnar då i fällan.

6. Ställ in dagtid

För plågade hästar kan behöva andhämtning genom att ställas in dagtid då trycket av insekter är för stort utomhus.


Vill du också läsa?