Så får du trivsel i sommarhagen

Dags att få komma ut i grönskan.

 

Nu närmar sig tiden för bete i sommarhagen och skön och ledighet väntar för många hästar. Saftigt, grönt gräs i all ära men glöm inte det viktiga saltet!

Sommarhagen och grönbetet är härligt för både hästen och hästägaren som får se sin häst i sitt naturliga beteende. För hästen innebär betet möjlighet att söka sin egen föda, leka och få nyttig social träning. Gabriella Bragée är foderexpert på Granngården och hennes viktigaste fodertips kring betessläpp är att göra en gradvis introduktion av betet i kombination med att man stödjer upp med extra fibrer för att vänja hästens mage.

Det viktiga saltet

Sommartid är MINERALER OCH SALT extra viktiga, i synnerhet eftersom många beten i Sverige har mineralfattiga jordar. Hästen ska alltid ha SALTSTEN och vatten i hagen.
–  Får hästen för lite salt så slås törstreflexen ut och den dricker för lite. Har du en häst som är ointresserad av saltsten kan du ge en daglig giva salt i samband med fodertillfället. Det är extra lätt om du även ger ett fiberrikt uppblötningsfoder, säger Gabriella Bragée.

Praktisk mineralbalja

För att säkra intaget av mineraler kan man antingen ha en mineralbalja i hagen eller ge ett dagligt tillskott i fodret av till exempel av GRANNGÅRDENS HÄSTMINERAL AVEL som är anpassat för betessäsong.

Dricka och vila

En häst betar i snitt 15 timmar om dygnet, är extremt skicklig på att välja gräs med läpparna och har en liten magsäck för att inte bli för tung. På så sätt kan den hela tiden snabbt ta till flykten om det skulle behövas. Av samma anledning tycker den om att dricka och vila där den har uppsikt över omgivningarna. Hästar blandar inte toalett och ätytor (de obetade partierna kallas rator). De följer flockens mat-, lek- och viloklocka.