Välj område

Smådjur

Nyttig mat till smådjuren

Det är viktigt att ge smådjuren en näringsrik kost som innehåller en bra balans mellan energi och protein. Fodret från Farmer innehåller även kostfiber som ger god smältbarhet och tandhälsa.

Marsvin är grovfoderätare, det innebär att de kan och ska smälta cellulosa med hjälp av sina bakterier i blindtarmen. I naturen är de betande djur som konsumerar mest gräs men även andra låga växter och blad från buskar. Mag-tarmkanalen är anpassad att smälta stora mängder fiberrik och energisnål föda. Fodret Tommy the Farmer Marsvin innehåller Fructo-oligosackarider från betfiber vilket bidrar till en god mag- och tarmhälsa och beta-glukaner (MacroGard) som är bra för marsvinets generella hälsa.

Fodret bör vara fiberrikt

Ger man en allt för fiberfattig och energirik föda kan allvarliga sjukdomar som trumsjuka, leverförfettning och upphörd tarmfunktion att uppstå. Marsvin har dessutom tänder som växer hela livet och ger man en allt för lättuggad kost kommer tänderna inte att slitas ordentligt. Även immunförsvaret påverkas negativt av en felaktig kost vilket leder till ökad infektionsrisk.

C-vitamin viktigt

Vad som skiljer marsvin från övriga gnagare och kaniner, är att de inte kan producera eget C-vitamin. Detta vitamin måste därför tillföras via kosten. Ett växande eller dräktigt djur behöver 30 mg/dag och ett vuxet djur 10 mg/dag. Fodret Tommy the Farmer Marsvin har tillsatts extra vitamin E och C.


Vill du också läsa?