Välj område

Trädgård

Kemikaliefri gräsmatta

Går det att få en skön och grön gräsmattan utan att ta hjälp av kemikalier? Visst gör det! Vi har talat med gräsexperten Gunnar H Svensson på GTG Nordic AB som ger råd på hur du ska gå tillväga.

barn som springer på gräsmatta

Vägen till en grönare gräsmatta utan kemikalier handlar om att gödsla regelbundet samt tillföra fukt så att gräsrötterna tar över ogräset.

Det finns flera fördelar med en kemikaliefri gräsmatta. Du bidrar inte till att sprida farliga ämnen i naturen och du kan låta barn och djur gå fritt på gräsmattan utan att vara rädd att de ska få i sig skadliga ämnen.

Det du ska tänka på är att starta tidigt på våren med att vertikalskära i gräsmattan för att öppna upp och ge möjlighet för vatten och näring att nå ner till gräsrötterna ordentligt. Passa samtidigt på att rafsa upp kvistar och grenar från gräsmattan. Därefter är det tid att efterså med gräsfrön just för att gräsmattan ska växa sig stark och stå emot ogräs bättre.

Hund som går på gräsmatta

Låt hundar och barn leka fritt på gräsmattan fri från kemikalier.

För att gräsmattan ska få tillräckligt med näring behöver du gödsla den med jämn spridning. Din första omgång ger du tidig vår, den andra mitt i sommaren och den tredje i slutet på sommaren. Underhåll gräsmattan genom att plocka synligt ogräs under säsong och klipp till rätt höjd, gräshöjden bör vara 3,5 cm. Vattna därefter rejält en gång i veckan för att gräset ska hinna suga upp tillräckligt med fukt ur marken.

Varför ska man vattna och gödsla så mycket?
– Man har genom undersökningar kommit fram till exakt hur mycket näring och kväve ett grässtrå behöver. För att få bra spridning på gödslingen och inte orsaka urlakning i marken så har man kommit fram till att tre gånger är optimalt. Det är viktigt att använda ett långtidsverkande gödselmedel så att rötterna verkligen hinner ta upp näringen, svarar Gunnar H Svensson, gräsexpert på GTG Nordic AB.

Vad är det vanligaste misstaget?
– Det är många kunder som beklagar sig över att de har gödslat men ändå inte uppnått de resultat de önskar. Då beror det oftast på att de bara har gödslat en gång och då hinner inte gräset ta upp näringen, svarar Gunnar H Svensson.

Efter hur lång tid kan man förvänta sig att se resultat?
– Det beror på jordtemperaturen och när på året du gör det. Om det exempelvis är 15 grader kan du se resultatet efter en vecka. Om det är tio grader tar det cirka tre veckor. En riktlinje generellt är att efter tre veckor bör du se resultat om du följer alla stegen ovan, svarar Gunnar H Svensson.

Tänk på detta

  • Gödsla med jämn spridning för bäst resultat
  • Plocka bort synligt ogräs under säsong
  • Klipp gräsmattan i rätt höjd, 25-30 mm är att rekommendera
  • Vattna rejält en gång i veckan för att få ner fukten i marken
  • Efter cirka tre veckor bör du kunna se resultat

Vill du också läsa?