Thérése och Jessica odlar för att äta

Thérése och Jessica odlar gärna ätbart i sommar

Där hon står invid pallkragen i sin gröna tröja, jordiga snickarbyxor och glödande kinder ser Thérése ut som hälsan själv, men så har det inte alltid varit. 

– Det hela började egentligen med att jag kände mig helt slutkörd efter en rolig men intensiv vår på jobbet. När semestern kom såg jag fram emot den mer än vanligt och trodde att det skulle räcka med att vara ledig i några veckor för att kroppen skulle återhämta sig. Men från en dag till en annan fick jag så ont i fötterna att jag knappt kunde kliva upp ur sängen.

Thérése fick konstaterad reumatism som hade triggats av stress och hon fick cellgifter utskrivna. Men dem fick hon ganska snart sluta med igen, eftersom kroppen protesterade och under den perioden började Thérése intressera sig för alternativa metoder som komplement till sina mediciner. För att försöka stärka upp kroppen näringsmässigt, och göra den mer kalkrik, rensa den från kemikalier och bygga upp tarmfloran började hon blanda egna gröna drinkar med grönsaker från trädgårdslandet.

Dag för dag började Thérése må bättre och nu börjar hon alltid varje morgon med en drink på grönkål, ingefära, avokado, bladspenat och citron. – Att veta var det man stoppar i munnen kommer ifrån, vilken jord det vuxit i och vilket vatten det vattnats med, är oslagbart. Och det finns inget så avkopplande som att stå och vattna ute en ljummen sommarkväll. Dofterna, naturen, att hinna tänka. Uppvuxen på landet med en pappa och mamma som drev jordbruk har Thérése alltid haft ett slumrande trädgårdsintresse. Men när livet rullade på med plugg, och så småningom jobb och barn, fick ”morötterna stiga undan” som Thérése själv säger. Det var först under sjukskrivningen som lusten att odla började spira igen.

 

Hand som häller frön i den andra handen.

 

– Det finns något så tillfredsställande i den där känslan att skicka ut barnen för att hämta den första potatisskörden som de själva har varit med och vattnat, berättar Thérése. Att kunna visa dem hela processen från frö till skörd, istället för att bara få hem färdiga grönsaker i en plastpåse från affären. Nu fick jag visa dem var maten kom ifrån – något som varit så självklart för deras egen morfar och mormor. I sommar ser Thérése mest fram emot sitt tunnelväxthus som väntar på att monteras. – Jag har länge haft en dröm om att familjen skulle kunna äta solvarma tomater som godis, berättar hon. Så i år ska jag ge grönsakerna ännu bättre chans att mogna innan höstdimman kommer. Jag planerar att ha både platsbyggda bänkar och snygga pallkragar där inne som jag ska fylla med allt från physalis till gurka nu när jag kan förlänga odlingssäsongen. Jag försöker alltid välja att odla mycket grönsaker som vi gillar att äta.

Granngårdens odlingsentusiast Jessica Lyon hjälper Thérése med trädgårdsidéer och håller med om vikten av att först och främst tänka på vad man gillar att äta. Sedan är det enkelt att ta reda på mer om hur du får just de växterna att trivas.

 

 

– Ett bra tips är att använda bra jord, inte bara för växtens skull, men så att du får fram de godaste smakerna och nyttigaste grödorna, säger Jessica. Potatis är ett exempel som är enkelt att odla både i friland, i pallkrage eller i hink. Det räcker att vattna dem när de sätts i jorden och annars bara om blasten slockar. Se bara till att du kupar dem, det vill säga täcker jorden, så att det inte kommer in ljus på knölarna. Om det ändå gör det, släng hela potatisen, även om den är grön bara på ett enda ställe, för det betyder att den kan vara giftig.

– Generellt kan man säga att om du inte har tid att sköta om växterna mycket, kan du tänka på att odla grödor som på farmors och farfars tid, tipsar Jessica vidare. Då sådde de mycket rotsaker direkt i friland och hade inte tid att dutta för mycket med dem. Prova kålrot, palsternacka eller varför inte majrova – något som är väldigt trendigt just nu, särskilt på restauranger. Ett vanligt fel man gör när man sår grönsaker är att inte ta hänsyn till att plantorna är små. När de är nya är de som bebisar och behöver extra mycket omvårdnad, precis som barn. De är väldigt känsliga och får inte torka ut. Olika grönsaker behöver också olika mycket näring – får potatisen för mycket näring bildar den mest blast och inte knölar, därför är det viktigt att anpassa jord till gröda.

 

 

– Jag älskar ju också att odla saker där man kan använda alla delar. Som rödbetor och morötter vars blast är väldigt bra att göra smoothies på eller rosta snabbt i ugnen och strössla över favoriträtten. Då blir det inget svinn. Går blasten inte att äta går den istället att använda som jordförbättring. Det är det som är så fantastiskt med trädgård – allting har ett värde, det finns egentligen inget som är värt att köra till tippen. Av gamla pinnar kan man bygga nya spaljéer och löv och grenar blir jättebra jordförbättringsmedel.

I en stressad värld är det lätt att glömma, men det kan vara värt att komma ihåg att bygga in ett kretslopp i sin egen trädgård, det vinner man både tid, pengar och smak på.

Thérése är också noga med att använda hållbara och giftfria produkter i trädgården och betonar, precis som Jessica, vikten att tänka på vad vi tillför den. – Idag är jag både smärt- och medicinfri och har verkligen fått bekräftat att det går att hitta tillbaka till hälsan utan starka mediciner. Trädgården är för mig ett sätt att komma närmare naturen och mig själv.

THÉRÉSE LARSSON

Gästbloggare som mixar gröna drinkar med framgång. Du hittar henne på instagram under halsojagaren.

JESSICA LYON

Föreläsare, moderator och odlingsexpert som driver Youtube-kanalen Odlings-TV.