3 snabba tips för att aktivera din hund på promenaden

Hund i högt gräs.
Vårpromenad i skogen.

På försommaren är det extra härligt att vara ute och med en fyrfota vän bredvid sig blir promenaderna ännu bättre. Det är dessutom ett utmärkt tillfälle att passa på att aktivera din hund på ett roligt sätt. Här kommer 3 snabba och enkla övningar: 

Spännade godisträd

Aktivera din hund genom att sätta hunden ett tiotal meter från ett träd och säg åt den att sitta och stanna kvar. (Eller fäst den i koppel om den inte kan vara lös). Gå sedan till trädet och göm 4-5 stycken små hundgodisbitar runt om i stammen. Släpp hunden (eller ta den med i koppel) fram till trädet och låt den använda nosen för att försöka nosa upp bitarna.

Rolig balansgång

När hunden försöker hålla balansen får musklerna jobba lite extra. Låt den hoppa upp på bänkar, betongblock, stockar och stenar för att träna både kontroll och koncentration. (Se bara till att de står stadigt först så att din hund inte skadar sig.)

Passa på att kalla in

Har du hunden lös så kalla in din hund lite då och då under promenaden – och inte bara när det uppstår en situation där det blir absolut nödvändigt.  Belöna den alltid rikligt när den lyssnare så lär den sig snabbt att det är roligt att lyssna på dig. (OBS! En belöning behöver inte alltid vara godis, utan kan lika gärna bestå av beröm eller en stunds lek med husse eller matte).

Ha det så trevligt och lycka till!

Se upp för fästingar

 

Glöm inte se till att din hund har ett fästingskydd när den är ute i skog och mark – eller för den del bara på en gräsmatta. Då skyddar du den från både sjukdomar och elaka bett.  Välj gärna ett fästingmedel som inte skadar vare sig djur eller natur.