Välj område

Hund Fanny Gerlach

Sista snöchansen för hundarna i år?

Jag älskar skidåkning och försöker spendera så mycket tid jag kan i Åre. Så förra ledigheten packade vi in oss själva, båda hundarna och all skidutrustning i bilen och körde de 7,5 timmarna dit för att njuta av de sista dagarna av snö innan vi låter sommaren ta över på riktigt.

Vädret den här våren har varit utan dess like och vi har varvat våra dagar med att ta långa promenader på isen, riva av några kilometer i längdspåret och heldagar på Åreskutan.

En av dagarna gick vi upp extra tidigt, tog bilen bort till Ullådalen för att hinna ta ankarliften upp innan resten av Åre tagit sig ut i backen. Varken jag, Rim eller Birk har någon tidigare erfarenhet av att åka just lift tillsammans så jag var lite nervös över hur de skulle reagera.De går upp ganska mycket i varv pga hög förväntan när vi ska åka längd så jag var orolig att de skulle koppla ihop de två olika skidstilarna.

Och, de hade som väntat, väldigt hög förväntan när vi tog första liften upp men eftersom de behöver jobba på ordentligt i uppförsbacke för att hålla samma takt som mig och liften så gick de snabbt in i arbetsmode och sprang jämnt och fint bredvid mig hela vägen upp. Väl uppe på skutan så skråade vi ut till Tväråvalvet, hittade en plats i solen och slog oss ned.

Rim och Birk nästan exploderade av glädje över att vara uppe på fjället och for fram och tillbaka i snön. Efter några timmar i solen knäppte vi på oss pjäxorna, hittade en skoterled som vi chansade skulle ta oss till bilen, och så begav vi oss hemåt. Vi varvade beroende på hur mycket utför det var med att låta hundarna springa lösa bredvid eller framför med dragsele och expanderlina.
Då skaren var rätt hård på vissa ställen uppe på fjället så använde vi även sockor på hundarna för att förhindra skador på tassar och klor.

Hundarna var helt slut när vi kom hem och vi kunde med gott samvete lämna dem sovandes i soffan för att ta några åk själva innan liftarna stängde.

Min favoritsemester är utan tvekan den där mina hundar kan följa med och Åre är verkligen ett hett tips – både vinter- som sommartid om du vill semestra med hund.

Vill ni se mer bilder och filmer från vår semester i Åre så kan ni följa oss på Instagram – @Rimthebordercollie


Vill du också läsa?