Välj område

Smått och Gott

Slipp mördarsniglar i sommar

Tipsen för att bli av med mördarsniglar är lika många som olika. Men ett är säkert, det gäller att vara ihärdig och ha en stor portion tålamod.

Mördarsniglar härjar snart fritt och sprider skräck i trädgårdsägare runt om i landet. Men det finns mycket du kan göra för att prova att bli av med dem:

Ta hjälp av naturen

Till skillnad mot oss människor så gillar paddor mördarsniglar. Har du en paddvänlig trädgård kan du alltså få hjälpsamma vänner i jakten på sniglarna. Paddor trivs i fuktiga rabatter, hålor under stenar och under låga altaner. Har du en damm och har tur lägger en padda ägg i dammen. då återvänder paddorna till platsen där de kläcktes. Tänk på att alla våra paddor liksom grodor i Sverige är fridlysta. Tar du yngel i utbildningssyfte måste du alltid sätta tillbaka grodorna på samma ställe.

Biologisk bekämpning

På våren finns bara unga djur kvar, de gamla har dött under vintern. Mot dem fungerar biologisk bekämpning, exempelvis nematoder (små rundmaskar) som finns att köpa på internet. Medlet vattnas ut där man tror att de kommer att lägga ägg: komposter, under jordsäckar, pallar och krukor.

Kemisk bekämpning

Resten av säsongen fungerar järnfosfat, exempelvis Nutria. Sniglarna äter det, tappar aptiten och dör. Strö ut och skydda från regn. Du kan också strö ut teknisk kalk där du tror de passerar, runt trädgårdslandet exempelvis. Eller något kemiskt snigelmedel.

Mekanisk bekämpning

Ett bra tips för att bli av med dem är att börja tidigt på våren och plocka bort sniglarnas ägg, innan de hunnit lägga hundratals.  Fortsätt ta bort en mördarsnigel så fort du ser en. Hjälps åt grannar emellan. Kasta dom i kokande vatten eller frys några dygn. Klipper du isär sniglarna måste du ta bort dem. Annars drar du till dig ännu fler sniglar.

Fråga oss på Granngården om råd, så hjälper vi dig gärna!

 

 

 

 

 


Vill du också läsa?