Odla i pallkrage – 4 tips och 3 knep

Att odla i pallkrage är ett enkelt sätt att komma igång i trädgården på våren. Och när jorden värms upp snabbare blir odlingssäsongen längre, något som känns särskilt efterlängtat det här året.

För den som vill äta sina egna ekologiska och närodlade grönsaker är att odla i pallkrage, odlingslåda eller odlingskrage ett bra alternativ eller komplement till de egna rabatterna. Pallkragen kan placeras på vilket underlag som helst, så länge läget är soligt. Redan när jorden är 5 grader går det att börja att så spenat, rädisor, bondbönor och rucola. Till vitlök, rädisor, örter, sallader och bladgrönsaker räcker det med en pallkrage i höjd, men morötter och  potatis kräver ett större djup för att växa bra och till dem behöver du stapla två eller tre pallkragar på varandra. Då får du också en bekvämare arbetshöjd på köpet.

4 enkla kom-igång-tips:

  1. Fyll pallkragen med planteringsjord, kompost och/eller gödsel så att dina grödor får näring.
  2. Vattna jorden ordentligt. När du vattnar sjunker jorden ihop så se till att du har tillräckligt så att du kan fylla på mer.
  3. Så fröna eller plantera de förgrodda plantorna. En del grönsaker kan sås i omgångar för att kunna skördas under en längre tid.
  4. Se till att vattna regelbundet och tillsätt mer näring om det behövs.

… och 3 snabba knep:

  1. Fäst en fiberduk över pallkragen som ett skydd mot fåglar.
  2. Sätt plast på insidan av pallkragen för att skydda trät mot fukt så håller den längre.
  3. Granngårdens obehandlade pallkragar lämpar sig väl för ekologisk odling.