Välj område

Hund Fanny Gerlach

Att gå från en hund till två

Två vackra boardercollies.

Rim är en fantastisk border collie, hund och individ på alla sätt och vis och jag älskar honom så det gör ont. Men, han är inte den hund jag drömt om när det kommer till träning och tävling.

Vi vill lite olika saker och han är mer nöjd med att strosa på långa promenader i skogen eller träna lite på skoj. Det räcker väl för honom. Så tankarna om en till hund hade funnits i flera år innan Birk äntligen flyttade in. Jag inbillade mig dock att steget från en till två skulle vara mycket mer drastiskt och påverka min livssituation mer.
Det gjorde det inte.

Jag spelar handboll på ganska hög nivå och när jag en dag i december för 2,5 år sedan drog sönder mitt korsband så började tankarna om en till hund att dyka upp igen. Jag opererades och skulle vara borta från handbollsspel i drygt 10 månader och det skulle dröja ytterligare någon månad innan jag skulle vara tillbaka på matchplanen.

Fotograf: Fanny Gerlach

Jag hade helt plötsligt oändligt med tid över (kändes det som) och att skaffa valp framstod då som självklart. I maj 2016, två månader efter min knäoperation flyttade en valp vid namn Stefan in. Jag döpte snabbt om honom till Birk men han går än idag under smeknamnet Stefan Birkenstock.

Jag arbetar som frilansare inom filmproduktion, så jag tog inget nytt uppdrag från den dagen han flyttade in, hyrde istället ut min lägenhet och flyttade ut till landstället i Stockholms skärgård. Där bodde vi, jag, Rim och Birk i nästan 4 månader och levde verkligen livet.

Fotograf: Josefine Bryme

Att bo i villa med stor tomt, långt ifrån stress, trafik och trängsel gjorde valptiden ganska okomplicerad. Att Birk sedan var en extremt lätt valp underlättade självklart.

Nu är han precis 2 år fyllda och livet med bara en hund känns otänkbart. De lever i sådan samklang och jag har två hundar som är helt olika i träningen vilket får mig att utvecklas och växa som hundtränare.

Birk är en fröjd i träningen och matchar mig perfekt. Vi har lite smått börjat ta oss ut på tävlingsbanan men pga studier och lite annat har vi haft en mindre paus över vintern. Nu står vi i startgroparna igen och planerar både träningar och tävlingar på löpande band. Rim däremot, har fått en vardag med färre krav och förväntningar i samband med träning och är idag helnöjd med livet som förtidspensionerad tävlingshund.

Så, att gå från en hund till två hundar är helt klart ett av de bästa besluten jag har tagit.

Fotograf: Fanny Gerlach

 

 


Vill du också läsa?