Dags att förgro din egen potatis – Jessicas bästa tips

 

 

Finns det någon härligare känsla än att gå ut och plocka egen potatis till middagen? Att sätta potatis är enklare än man tror. Vår gästbloggare Jessica Lyon ger några smarta tips.

Egen potatis är guld värd och att odla själv har blivit allt populärare med åren – kanske för att de går att odla både i en stor trädgård likväl som en liten hink på balkongen.

Eftersom potatis är känslig för en rad sjukdomar som till exempel skorv, rost och bladmögel är det extra viktigt att vara noga med att köpa kontrollerad sättpotatis. (På Granngården är till exempel våra potatissorter godkända av Statens Utsädeskontroll – en garanti för att få friska och rika skördar.)

– Det bästa med grönsaker som du odlar hemma är att de ofta har ett högre näringsvärde än köpta. Det beror på att de inte är lika förädlade och att du kan skörda exakt när mognaden är optimal och innehåller som mest vitaminer, berättar Jessica och ger sina tre bästa tips för att få riktigt bra skörd:

Hjälp potatisen genom att förgro

Ställ fram potatisarna på till exempel en bricka eller i en äggkartong, ungefär 4 veckor innan du ska plantera dem. De ska stå ljust, men inte för varmt – 12-18 grader i luften är lagom.

Sätt potatisen 1 decimeter djupt

När det blivit lite varmare ute (ca 8 grader i jorden) kan du sätta den. I pallkrage får ca 4-6 potatisar plats. Du behöver bara vattna en gång när du sätter den, (om inte vädret blir ovanligt torrt).

Sprid över säsongen

Om du sätter flera olika sorters potatisar ser du till att sprida skörden under säsongen. Det finns många roliga och goda sorter att välja och vraka mellan.

Fler tips hittar du på vår Youtube-kanal. Lycka till!