Var smart – spara på vatten med regnvattentunna

Att spara på vatten är en enkel och klok åtgärd för att minska påverkan på grundvattennivåerna samt för att spara energi. Att flera växter mår bättre av regnvatten än klorerat vatten är en bonus. Ställ en tunna i trädgården så att du är redo ifall det blir en torr sommar.

Under de torra sommarmånaderna behöver många hushålla med vattnet då det kan råda vattenbrist på flera ställen i vårt land. Därför kan det i vissa kommuner bli bevattningsförbud på grund av för låga nivåer av grundvattnet. Det beror i sin tur på för lite nederbörd i form av regn och snö under lång tid tillbaka. Trots att man inte kan tro det just i år. Ett annat skäl att hushålla med vatten är för att det går åt stora energimängder att producera vatten. Vatten är vår viktigaste naturresurs och därför borde alla försöka att spara mer.

Flera växter föredrar regnvatten före klorerat vatten, då det innehåller lägre halter av kalk. Några exempel är hortensia, ljung och rhododendron. Är vattnet för hårt kan växten gulna och bli tunn.

Välj en tunna med kran för att enklare kunna vattna!

Var klimatsmart och samla upp regnvatten i en eller två regnvattentunnor på tomten. Med en tunna på tomten krävs en väldigt liten insats för att spara väldigt mycket vatten. Ställ tunnan vid en utkastare och invänta regn. Det du behöver tänka på är att eventuellt byta tunna vid ösregn samt att regelbundet använda vattnet så att det finns plats för nytt. Vatten är en färskvara och du kan inte lagra det till nästa säsong utan bör använda det inom en inte alltför lång tid. I vatten som stått länge kan det bildas alger, så se till att regelbundet tömma kärlen och därefter tvätta ur dem för att förhindra tillväxt.

Regntunnan i trä-imitation överst i bild heter Tetrus Rustico och är UV- och väderbeständig och rymmer 275 liter och passar fint in i naturen.

Tunnan med kran från GreenLine rymmer 200 liter och är tillverkad i väderresistent och återvinningsbar PEHD-plast. Den har ett barnsäkert lock och är enkel att ansluta till stuprör och har en smart kran för avtappning. Bra för dig som vill vattna ofta!

Fem enkla tips för att spara vatten

  • Duscha istället för att bada. Minska gärna längden på duschen, att ta en fem minuter kortare dusch kan spara 60 liter.
  • Har du en trädgård så minska på vattningen och gör det främst på kvällen.
  • Investera i en eller två tunnor som samlar upp regnvattnet. Ett enkelt sätt att återanvända vattnet på.
  • Droppande kranar förbrukar mer vatten än du tror, så laga alla läckor direkt.
  • Stäng av vattnet medan du borsta tänderna.