Välj område

Smått och Gott

Vallhundstränaren Karin Söderberg, dottern Tove och vallhundarna

Karin och Tove med hundarna Nike och Sky. Tove har en vändbar fleecejacka 349 kr. Karin har en jacka från Covalliero 399 kr och stövlar Pålsjö från Tretorn, 599 kr. Båda har på sig svarta arbetsbyxor 699 kr.

Ett liv utan hundar vore otänkbart för uppfödaren och fåraherden Karin Söderberg och hennes dotter Tove Hultman som är veterinär. De lever för sina border collier och kärleken till hundarna och omsorgen för deras välmående går inte att ta miste på!

Redan som litet barn längtade Karin Söderberg efter en egen hund men hennes föräldrar var bestämda – inga egna djur! När hon sedan blev vuxen och flyttade hemifrån kunde hon äntligen uppfylla sin dröm. Flytten gick från stan till landet där hon i rask takt började samla på sig alla sorters djur: höns, ankor, grisar, katter och en hel flock med får. Fåren behövdes som betesdjur till gårdens marker.

I takt med att fårflocken växte, växte även antalet hundar, idag har hon hela nio stycken border collier hemma på gården Hulan söder om Gränna. Med så många hundar skulle det lätt kunna bli kaos, men Karin har pli på sina vallhundar. Det är inte för inte som hon blivit en av landets mest anlitade vallhundstränare. Gården är hennes bas men hon har hela världen som sin arbetsplats. Att det just blev border collier som hon fastnade beror på att de är avlade till att valla får.

– Jag hade två bearded collier tidigare som var duktiga på lydnad, spår och sök. Men när jag skulle valla mina får med dem gick det inte alls! När jag sedan skaffade min första border collie, Vilda, föll allting på plats, berättar Karin.

Duktig kompis. Tove belönar Bee med favoritgodiset torkade kycklingfiléer, 5-pack för 39 kr. Glasburken på hyllan är fylld med olika sorters hundgodis för 59 kr/kg. Belöning. Yoda har fått en skön plats i soffan som är bäddad med hundfällen Lupus, från 299 kr. I munnen en smaskig ”tugglapp” av skinn innehållandes enzymer som är bra för munhygienen, 119 kr för 7–10 st.

En border collie är en aktiv hund som kräver mycket av sin husse och matte, rasen är framavlad för att valla och får den inte utlopp för sina instinkter kan det bli problem.

– De kan börja valla bilar, cyklister eller till och med barn! Och det är ju inte alltid så populärt. Om rasen inte får jobba finns det också stor risk för att de blir stressade och nervösa, som kan leda till att de börjar bita eller blir deprimerade, säger Karin. Karin föder upp två kullar per år och börjar träna sina hundar i vallning när de är relativt unga. De kan tända till när de ser ett får redan som valpar. Men de blir inte automatiskt en vallhund utan det ligger mycket träning bakom. De måste också gå igenom ett särskilt prov för att bli godkända vallhundar.

– Hundarna måste kunna samla ihop fåren och hitta djur som är på rymmen. De ska också kunna hålla resten av flocken på avstånd om du behöver undersöka ett får som blivit sjukt till exempel, berättar Karin.

MYSIG VILOSTUND. Tiny ligger i en mjuk hundbädd med teddyfoder, från 299 kr. I sängen har hon också en leksakstiger som prasslar och har ett rep att tugga på, 89 kr.

Det är ett samspel hela tiden och Karin har ett väl utvecklat ”språk” med hundarna. Hon använder rösten eller en visselpipa och har vissa standardkommandon. En border collie flyttar fåren genom att med sin blick säga: flytta er! Eller, om det är större flockar, genom att springa och pendla bakom.

– Det är intressant att se att fåren inte är rädda för hundarna, de ser dem snarare som självklara ledare, säger Karin.

På vintern tränar Karin hundarna fem dagar i veckan och på våren är det som mest intensivt på gården med både lamning för fåren och en hel del tävlingar för hundarna. I år väntar både EM, NM och SM i vallning. Förutom att hålla kurser, föda upp nya kullar och tävla med hundarna har Karin ett hedersuppdrag varje sommar att valla kungens får ute på Djurgården i Stockholm. Hundarna tycker det är kul och det drar även till sig en hel del nyfikna turister. För Karins dotter Tove som är uppvuxen här på gården har djuren blivit en naturlig del av livet.

– Jag har alltid haft hundarna omkring mig men det var inte förrän jag var 12 år som jag fick min första egna hund, berättar Tove.

Den hunden följde med henne ända till för ett år sedan, nästan 15 år fick de tillsammans.

VARSÅGOD OCH ÄT. Key väntar uppmärksamt på maten medan Nike har börjat. Praktiska matskålar i silikon som går att fälla ihop – perfekt för långa promenader eller på resan, 59 kr/st.

Redan som liten visste Tove att hon ville bli veterinär och efter grundskolan bar det av till Värnamo och hundgymnasiet där hennes bror redan pluggade. Där fick de ha med sig sina hundar, något annat var inte att tänka på. Utbildningen var naturvetenskaplig med inriktning på hundkunskap och det lade grunden till den veterinärutbildning som hon sedan läste vidare på. För två år sedan blev hon klar med sin utbildning och nu gör hon sin veterinärpraktik på Universitetssjukhuset i Köpenhamn för en internationell vidareutbildning.

– Man blir aldrig färdiglärd och det är det som är så spännande med det här yrket. Det känns underbart att kunna få hjälpa djur men jag gillar också att jobba med djurägarna och få deras förtroende, säger Tove.

Precis som med mamma Karin är hundarna med henne vart hon än går. Hennes border collie Ex är med henne varje dag på jobbet. Trots att hon bor mitt i stan i Köpenhamn funkar det bra även om hon inte tycker att border collie är en stadshund egentligen.

– Min hund är 11 år och börjar bli pensionär. Han är väldigt lugn och kräver inte så mycket, men vi cyklar en mil om dagen, berättar Tove.

Både Tove och mamma Karin tycker det är viktigt att hundarna får mycket motion och att ge dem utlopp för sin vallningsinstinkt. Det är också det som gör att de tycker att rasen är så speciell.

– En border collie vill alltid vara med sin människa och vara till lags. De är lätta att motivera och jobba med och så är de snälla när de mår bra. De kan missuppfattas många gånger om de är understimulerade och det beror på att man inte jobbat tillräckligt med dem, säger Tove.

En korg full med leksaker. Korg i flätad pil, 199 kr, fylld med spännande leksaker. I handen en boll med rep, 79 kr. I korgen en mammut i slitstarkt material, 199 kr och en tuggvänlig dinosaurie, 99 kr. Matstund på gång. Alla karins hundar äter Granngårdens hundfoder Premium, men under sommaren när hundarna vallar och tävlar mer växlar hon till Granngårdens Högenergifoder, 399 kr, 15 kg.

För både Karin och Tove är det viktigt för hundarnas hälsa att de får den motion och träning som de behöver dagligen, men också att de får ett foder som håller dem i fin form. Alla hundar står på Granngårdens Premiumfoder under lågsäsong och mellan maj till oktober får de Granngårdens Högenergifoder då de jobbar mer och behöver mer energi helt enkelt.

– Man ska ha ett högkvalitativt helfoder som hundarna mår bra av, säger Tove, och Karin fyller i:

– Man ser om hundarna svarar fint på fodret. Är de blanka i pälsen och bra i hullet är fodret bra.

Karin Söderberg & Tove Hultman

Ålder: 58 år och 26 år.
Yrke: Karin är herde, uppfödare och hundinstruktör, Tove är veterinär.
Bor: Karin bor på en gård söder om Gränna, Tove bor i Köpenhamn.
Hundar: Karin har nio border collier hemma och ytterligare ett par stycken som är utlånade. Tove har en hund med sig i Köpenhamn.


Vill du också läsa?