Massor av roligt att odla och skörda i april!

Gästbloggare Jessica Lyon odlar gärna ätbart och gott så fort vårsolen tittar fram.

 

Just när våren var på väg ångrade den sig och det blev kallt och snöigt igen. I alla fall för många av oss som längtar efter att odla här i Sverige och definitivt här i mitt rara Vendelsö i Mälardalen. Men det gör inte så mycket för det finns massor som jag odlar ändå, mängder av saker att förså eller plantera om och än mer att se fram emot!

 

De första sådderna jag gör är att odla de där allra första så efterlängtade primörerna och som gror redan vid 4-5 plusgrader. De sår jag både på friland och även i växthuset och odlingstunnel och som förgrödor till alla olika tomater, chilis, aubergine, olika sorters physalis, sötpotatis, ingefära och mycket mycket annat som sedan kommer att ta plats där. Superdumt att inte utnyttja utrymmet redan innan, tänker jag, och som gärna odlar effektivt på liten yta. Om jag orkar kommer jag göra en varmbänk fylld av hästgödsel inne i växthuset även i år, dock blir det senare än vanligt men väldigt enkelt gjord i en dubbel pallkrage jag släpat in. Värmen som uppkommer när hästgödslet brinner gör att du kan starta mycket tidigare att odla. Det här var något som var mycket mer vanligt att göra för länge sedan i Sverige och då man inte hade råd att låta odlingsyta bara stå obrukbar vintertid.

Men vad sår jag då så här tidigt tidigt på våren?

Jo, alla de där smaskiga bladgrönsakerna såsom sallat och spenat men även rädisa. Utomhus sår jag även rucola, rotpersilja, dill och palsternacka. Alla dessa grödor gror redan under låga temperaturer och det är till och med en stor fördel att så dem så här tidigt även av fler skäl än tidsaspekten. De går nämligen inte i blom då lika lätt eller i stock och som man också säger. Och när de går i stock tidigt blir det mindre ätbart att skörda. Så så dessa så snart du kan med andra ord!

Känslan av att äntligen få hålla solvarm jord i händerna.

Detektiven i livsmedelsbutiken

Jag tycker också att det är kul att spira olika grödor inomhus – alltså att så fröer för att klippa av de snabbväxande skotten för direkt förtäring. De gror supersnabbt utan extrabelysning även om man gärna får ställa dem i ett fönster men även om snön lyser vit inte bara från taken. Jag odlar dessa snabbgroende fröer helst i jord för att jag tycker att det ger den absolut bäst smaken. Det är också roligt och lite av ett detektivarbete att fynda så och det är inte bara de gula ärtorna som ger de klorofyllstinna ärtskotten som är fiffiga att odla så här, utan även amarant, teff, chiafrön, linser, senapsfrö och många till! En del blir kryddiga i smaken medan andra smakar blommiga ärtor. Av ärtskotten gör jag den allra tidigaste gröna ärtsoppan och senapen blir en härlig sallad till en kryddad korv eller bit rökt lax.

Vi äter mormorsväxter – nej inte alla!

Ätbara perenna växter är också nu dags att börja tänka på uppdrivningen av. Jag är sjukt nyfiken på hur man godast lagar till de likt glasrabarber hanterade nästan genomskinliga skotten av funkia eller hosta som de också kallas och många små plantor står nu på vänt. De ska täckas från sol för att drivas upp i mörker och i Japan är detta något av en delikatess har jag förstått. Att döma av vår förra årets skörd så är jag benägen att hålla med! Dagliljorna med sina alla olika blommor med lika vackra färgställningar, från energisprutande orange till djupare rött, gula och allt där emellan är också sådana delikatesser. Har du prövat att plocka en dagliljeblomma och fylla med någon god färskost och fritera? Det borde alla annars testa! Även dahliaknölarna i vår trädgård ligger pyrt till i år, men det blir av naturliga anledningar ett senare inlägg om just dessa.

En tomat är inte bara en tomat

Tomater sår jag vanligtvis i mars men nu när våren är så sen så finns såklart risken att de hinner bli långa och rangliga innan de kan planteras ut. – Är allt förstört då? Svar nej,det finns många tomatknep och även om jag sällan eller aldrig beskär mina tomatplantor (bara använder tomattjuvarna till nya skott) så brukar jag i alla fall plantera ner dem i krukan ända till nedersta bladparet då jag skolar om dem i en större kruka och om våren låter sig dröja. För det är ju så att även om det på fröpåsen står sådd i mars-april så vill vårt svenska väder ibland något annat. Och då är det bara att anpassa sig. Då kan alla instruktioner och andra uträkningar slänga sig i väggen för våra naturkrafter och det är då det är dags att gå på odlingskänslan. När kommer värmen i antågande? Så jag liksom ringlar ner tomatplantornas stammar i de tomma återbrukade mjölkpaketen när jag planterar om dem i större krukor och vips så utvecklas där nu snart mängder av nya tomatrötter! Som kan ge stabilitet och suga upp ännu mer näring från den näringsrika jorden.

Gurknjutning

Gurkorna får stå på vänt lite grann när snön ligger djup. De växer ju superfort och behöver bara förodlas 4-5 veckor innan utplanteringen. I år blir det riktigt spännande gurkor i växthuset. Med nya smaker och nya texturer inte minst. För gurka är en klart underskattad och missbedömd växt vad gäller sina sensoriska kvalitéer anser jag. För hur kan man ens likna en inplastad slanggurka från affären med de spännande och välsmakande gurksorterna Miniature White, den indiska Poona Keera och den kinesiska Suyo Long? Som om det vore en helt annan gröda liksom. Gurkhinken för att undvika rothalsröta är också en standard numera. Det innebär enkelt förklarat att man bottnar och toppar med grus i en hink och där man odlar sin gurkplanta. Har man dessutom drivit upp gurkfröerna i toarullar (ja, det låter lite galet, men funkar toppen!) så brukar man även vara hemma vad gäller odlingsresultatet eftersom gurkan rothals är lite känsligare än till exempel tomatens.

Så visst finns det mycket att göra och odla i april! Om man vill.  Vi hörs snart igen här på Grannliv men tills dess – ha det bäst! // Jessica

Jessica Lyon bor vid Drevviken i Vendelsö utanför Stockholm. Producerar OdlingsTV i eget produktionsbolag och är delägare i Gardenize, en trädgårdsdagbok i appformat. Håller kurser och föreläser i Sverige och andra länder. Du hittar OdlingsTV på YouTube här