Hjälp, vi bor i en djungel!

Nysådda rädisfrön.

 

Tänk att min odlingsentusiasm skulle få fart just i år då snön och tjälen aldrig tycks ge vika. Att ha massor av försådder och tomatplantor som bara växer och växer inomhus på liten yta börjar faktiskt bli ohållbart.

Är faktiskt riktigt less på jordspill och att springa och vattna i alla små krukor. Faktiskt så pass less att paprikorna fått flytta hemifrån. Tur att det finns släktingar och vänner som tar emot dem med öppna armar. Känns oerhört skönt. Men det är svårt att hålla sig från att nyttja den frigjorda ytan (läs familjens middagsbord, tv-bänk, skrivbord och köksbänkar) till fler sådder. Har massor av påsar fulla av frön som också borde få komma igång.

Två pallkragar staplade på varandra och morotsfrön på toppen. Mmm, tänk dig nymixad morotspesto på knallgrön blast.

I helgen släpade jag ut och byggde ihop ett gäng nyinköpta pallkragar. Fyllde dem med olika lager likt en lasagne. Varvade kompakt lerjord med bokashi, ensilage och löv. Mannen byggde odlingslådor av spillvirke till tunnelväxthuset som än så länge ligger nerpackat på en SJ-pall. Kom igen nu våren. Värm upp jorden så att även maskarna piggnar till och börjar jobba.

En drygt åtta meter lång odlingslåda.

Fick med mig dottern till mässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö som lockade tusentals odlingsintresserade. Så mycket folk, frustrerande köer till dyr mat och massor av inspiration. Lyssnade bland annat på odlaren och poddaren Sara Bäckmo som avslöjade sina bästa tips för att lyckas med broccoli, brytbönor och purjolök. Köpte rädisfrön, vattenmelon- och djungelgurkafrön samt ytterligare 14 små fröpåsar. Frågade Lovisa, som bemannade Nelson Gardens monter, om en fröpåse som jag borde ha och fick en påse röd salladskål i handen. Köpte även ett verktyg för uppluckring av jord samt bifftomatplantan Green Giant av Daniel som fanns på plats med både plantor, växthus och bevattningssystem från Gjordnära.

Samma rädisfrön som här ovan fast fem dagar senare. Färgglada och fulla med sting.

Visst kan man undra vilket vatten de där grönsakerna som du köper i affären är vattnade med? En vattenmelon till exempel som består av 90 procent vätska. Längtar efter att få skörda krispiga och egenodlade vattenmeloner som är vattnade med rent vattnet och inte med dyvatten som eventuellt innehåller suspekta kemikalier. Just nu känns en solvarm vattenmelon med krispigt fruktkött som en hägring. Visste du föresten att man odlar vattenmeloner i fyrkantiga plastbehållare i Japan för att få fram fyrkantiga vattenmeloner? De sägs vara populära. Framförallt i Ryssland där de säljs på lyxiga varuhus för tusentals kronor styck. Visst blir man lite sugen på att testa?

Hemmet är fullt av tomatplantor. Bland annat bifftomaten Green Giant och vintertomaten Principe Borghese som ska tåla att lagras.

Många av tomatplantorna har börjat blomma. Blev först överlycklig men sedan lite villrådig. Gissar att det inte är optimalt då det lär dröja minst en månad innan de kan flytta ut i tunnelväxthuset. Såg ett inlägg av odlaren Johannes Wätterbäck/ Farbror Grön som klippte ner sina tomater och valde resolut att gå i hans fotspår. Han sätter de avklippta topparna i vatten som då får rötter och blir till nya plantor. Han menar dessutom att moderplantan, som redan har ett välutvecklat rotsystem, kan få dubbla toppar efter en kapning och ge dubbelt så stor skörd.

Den här bilden är från i fjol. Läge att sätta potatis på groning för att få till årets skörd.

Har just fått hem en låda sättpotatis med sorterna Amandine, Mayan Gold och Anya. Men jag har inte vågat sätta dem på groning i och med att marken är frusen och det står vatten där det blivande potatislandet ska trollas fram. Om jag ska vinna utmaningen från min pappa om att få fram färsk potatis till midsommar lär jag sätta dem i en hink. Mmmm…dillkokt med en klick smör. Undras om jag har någon stor svart hink som rymmer 20 liter jord? Måste kolla.

Hörs om ett par veckor!

/Thérése