Så blir du av med mossa i trädgården

Bengt Hansson är gräsexpert på SW Horto och vet hur du effektivast får bukt med mossa i din trädgård. Han förklarar hur du bör gå tillväga samt tipsar om hjälpmedel som är bra att ha hemma.

När snön har smält, marken torkat upp och gräset börjat spira är det dags att ta tag i problem med mossa. Bäst effekt får du om du gödslar, stödsår, vattnar och klipper regelbundet. På skuggiga platser trivs mossan extra bra. För att motverka att mossan sprider sig där kan du rensa bland grenar och träd för att få in mer solljus. Hjälper inte det kan du så gräsblandningar anpassade för skuggiga platser. Undvik även att gå mycket på den skuggiga platsen då det sliter på gräset.

Det finns större åtgärder att ta till om mossan har spridit ut sig för mycket.

– Då kan du hyra en stor jordfräs och fräsa ner mossan och den gamla gräsmattan. Därefter får du låta det torka och göra om det igen. Jorden behöver återpackas för att få en hård yta som du åter kan så gräs på. Har du en stor gräsmatta kan du ta hjälp av en minigrävare som skalar av det översta lagret och jämnar ut allt, samt lägger ny jord där du ska så gräs.

När det gäller att få bukt med mossan för gott har Bengt investerat i en robotgräsklippare.

Robotgräsklippare på grön gräsmatta.

– Mossan gillar inte robotgräsklippare. Att klipparen går och bearbetar mattan hela tiden gör att mossan drar sig tillbaka. Du ser resultat snabbare om du även gödslar och vattnar under säsongen.

Det värsta som kan hända om du låter mossan vara är att du får en mossmatta som du klipper var fjortonde dag. Den är grön och skön och kan se okej ut på långt håll.

– Mossmattan är mjuk att gå på, men står emot slitage dåligt. Om du inte vill ha en mossmatta får du börja åtgärda problemet.

Gräsmatta som vattnas och gräsklippare på gräsmatta.

Så bekämpar du mossan:

Ta striden med hjälpmedel

Om mossan tagit över är det bra med ett hjälpmedel som gör att mossan inte trivs, i kombination med gödsel, enligt Bengt Hansson. Starta behandlingen med mossbekämpning när snön har smält och gräset börjat växa. Grundgödsla efter någon vecka och vänta därefter 4–5 veckor tills det är dags igen. Däremellan gödslar du med gräsmattenäring.

Gödsla rätt

Mossan trivs bäst i näringsfattig jord så gödsla din gräsmatta två till tre gånger per säsong för att mossan inte ska få fäste. Börja gödsla tidigt på våren när snön är borta och gräset har börjat att spira så får gräset en snabbare start att kunna konkurrera mot mossa.

Klipp ofta

Klipp gräset ofta, gärna två gånger i veckan, när tillväxten är som störst. Då får du en tät gräsmatta som står emot mossangrepp. Gräset får inte klippas för kort för då torkar det lättare ut, en lagom klipphöjd är ca 40 mm. Klipp max en tredjedel av bladets längd per gång.

Stödså

För att hålla gräsmattan fin och fri från mossa kan du strö nya gräsfrön varje år. På så sätt arbetar du förebyggande och motar bort mossa innan den har fått fäste. Underarbetet är viktigt, börja med att kratta bort dött gräs och mossa innan du eftersår.

Vårblommor framför gräsmatta.

Robotklipp

Du kan byta ut din gamla gräsklippare till en robotgräsklippare eftersom den kan klippa gräset mycket oftare. Mossan gillar inte att klipparen ständigt bearbetar gräsmattan och gräset blir mycket tätt, därför drar sig mossan tillbaka.

Vattna

Förutsatt att det är gödslat innan, vattna gräset generöst för att hålla mossan borta. 25–30 mm varje vecka beroende på väderlek och markförhållanden för att få ner fukten rejält till gräsrötterna. Trivs gräsrötternafår inte mossan fäste. Hellre sällan och mycket än ofta och lite är regeln på etablerade gräsmattor.

Se över läget

Mossa trivs bäst i skugga och på näringsfattig jord. Satsa på att så gräsfröblandningar anpassade för skugga på dessa platser. Då klarar sig gräset bättre än mossan. Du kan också rensa bland grenar och träd för att skapa ett bättre ljusinsläpp. Undvik att gå mycket på den skuggiga platsen då det sliter på gräset.

Tre tips

  • Mossa trivs bäst i näringsfattig jord så börja med att gödsla din gräsmatta 2-3 gånger per säsong.
  • Kratta försiktigt med stålkratta i april för att öka syresättningen i gräsmattan.
  • Använd en vertikalskärare i maj. Knivarna går ner i jorden vilket ökar syresättningen till rötterna. Syre, vatten och näring når därmed rötterna lättare.