Så började drömmen om en egen hund

När jag efter 12 år äntligen lyckades övertala mina föräldrar om att en hund var ett ypperligt tillskott till vår familj så var det en stor milstolpe i mitt liv. Vilket barn har aldrig önskat sig en egen hund?

Under dessa 12 år av tjat om hund så var det mycket som hade hunnit förändrats. 6-åriga Fanny ville inget hellre än att ha en Berner Sennen som skulle heta Svip. Några år senare var det Irländsk setter och därefter Rhodesian Ridgeback.

Efter många år av hundvaktande, dagmattejobb, tjatande och research så var det Australian Shepherd som var på tapeten när det äntligen var dags att bestämma sig. Uppfödare kontaktades  och jag hittade en som jag tyckte hade bra värderingar och hälsosamma hundar som gick i linje med vad jag sökte efter.

Fotograf: Fanny Gerlach

Men det blev ingen valp därifrån. Min dåvarande granne var nämligen hundvakt åt en 9 månaders halvdöv Border collie och jag fick frågan om jag ville låna honom över en natt. Sen dess har han bott kvar, Rimfrost.
Det tål att sägas att min granne själv hade border collies så även om beslutet inte var så välplanerat i sig så hade jag enormt stöd av henne i form av kunskap och erfarenhet.

Det var så det började – livet med världens bästa ras (för mig i alla fall).

Fotograf: Camilla Jakobsson

Jag har ibland tankar om att byta, testa på någonting nytt men faller alltid tillbaka till att jag åtminstone måste ha minst 1 bc i familjen. Idag har jag två st, Rim på 8,5 år och Birk nyligen 2 år fyllda som jag tränar, tävlar och upplever livet med.

Båda mina hundar äter Granngårdens egna foder. De tog övergången utan problem och Rim äter i dagsläget den spannmålsfria varianten medan energiknippet Birk står sig bäst på Granngården Högenergi.

Fotograf: Fanny Gerlach

Mina 3 Tips för att få den/de du lever med att inse vilket bra beslut det är att skaffa en hund (det fungerade på mina föräldrar).

1. Läs på

Vilken typ av hund är det du söker och vad vill du göra med hunden? Samla dig så mycket information du bara kan om den typen av hund som du är intresserad av.

2. Visa att du är införstådd med vad det innebär att ha hund

Försök föreställa dig de frågeställningarna som kan komma att uppstå. Vem tar hand om hunden på dagarna när ni är på jobbet/i skolan etc? Har du genomtänkta svar på deras frågor så stärks övertygelsen om att du vet vad det innebär att välkomna en hund i familjen.

3. Tjata inte

Får du inte ett ja på första försöket. Ingen fara, men tjata inte. Låt det gå ett litet tag mellan de olika tillfällena och försök att inte brusa upp om det blir ett nej.  Att visa känslor är bra men att agera ut och bli arg/upprörd kan tyvärr ha motsatt effekt.

Lycka till!