Lydnadsträning – Karins 3 tips för en lyckligare hund

Karin Söderberg är en av landets mest anlitade hundtränare. Här ger hon tre tips på lydnadsträning som alla hundar mår bra av.

1. Vänta vid dörren.

Lär hunden vänta vid dörren eller i bilen innan den går ut. En hund som springer rakt ut i gatan kan bli en trafikfara för sig själv och andra. Om hunden reser sig när du öppnar dörren stänger du den igen tills hunden lärt sig att vänta på sin tur att gå ut. Har du flera hundar kan du säga deras namn innan du tillåter dem att gå ut, så följer de en turordning. Hundar har en förmåga att lära av varandra.

2. Varsågod och ät!

Lär hunden att sitta och vänta på maten för att lugna ner matstunden. En hund som kastar i sig maten alltför snabbt kan få problem med magen och känner inte att den blir mätt. Låt hunden sätta sig, sänk ner matskålen långsamt. Om hunden reser sig höjer du upp matskålen igen och upprepar samma procedur tills hunden har lärt sig och sitter ner tills du äger varsågod.

3. Gå bredvid.

Bli ett team med hunden genom att lära den gå bredvid dig utan koppel. En hund som börjar bestämma själv mår inte bra av det och det är viktigt att den inte drar iväg på egna äventyr. Använd rösten, visselpipa eller en klicker och ha standardkommandon för höger, vänster, stanna och framåt. Belöna hunden med beröm eller en liten godisbit när den gör rätt!

 

Aktivitetstips!

Alla hundar behöver fysisk och mental stimulans för att må bra. Här är tips pånågra aktiviteter som du kan göra tillsammans med din hund och samtidigt träna lydnad: skogspromenader, jogging, cykling, simning, längdskidåkning och agility. Tänk dock på att anpassa träningen efter hundens ålder och ras.