Välj område

Häst

Töväder – så skyddar du hästens hovar från regn och lera

häst i hage.

Vår och töväder i all ära men det kan också bli rejält slaskigt ute i hagarna. Här får du tips på hovvård och hur du skyddar hästens hovar från väta och lera.

Att hålla hästens hovar i gott skick och utöva god hovvård är a och o för alla hästägare. “Utan hov – ingen häst” är ett gammalt talesätt, hovarna ska klara av att bära upp hela hästens kroppsvikt och det måste finnas en balans i hästens kropp för att den ska hålla länge.

På sommarhalvåret får vissa hästar problem med torra hovar som spricker och då är det extra viktigt att man använder hovfett eller hovolja för att återfukta hovväggen. De allra flesta hästar mår dock bra av att få lite hovfett på hovarna året om för att säkerställa en lagom fuktighet i hovarnas väggar.

Lika viktigt som det är att ta hand om torra hovar på sommaren, är det att se till att hoven inte utsätts för påfrestningar i form av lera under regn och töväder. Att undvika leriga och blöta hagar i Sverige är nästan omöjligt, men det finns mycket man kan göra för att undvika den värsta leran under den här tiden.

Dränera hagen

Lera och väta är nämligen inte bra för hästarnas hovar och förutom problem med strålröta under blöta perioder ökar risken för hovbölder, bärrandsröta och mugg bland annat. Se till att skölja av hovarna noggrant om de utsatts för lera. Lera som inte sköljs av torkar ut hovarna och kan leda till sprickor.

Att byta hage ofta för att minska risken för att underlaget ska bli nertrampat och därmed lerigt, är det mest effektiva sättet men tyvärr inte möjligt för alla hästägare.  Att dränera eller hårdlägga hagen på särskilt utsatta platser som grindöppningar och utfodringsplatser kan upplevas som dyrt men är i längden en god investering för att minska risken att hästarna står i lera hela dagarna.

Att tänka på

* Se till att hagen är dränerad.
* Hårdgör ytor i hagen som är extra belastade.
* Var extra noga med underlaget där du fodrar.
* Hagar med lätta jordar är lämpligare som vinterhagar.
* Hästen får inte sjunka ner i leran mer än ett hovsdjup.
* Leriga hagar gör att hästen vill röra sig mindre.


Vill du också läsa?