Förläng odlingssäsongen med värmekablar

händer som plockar sallatsblad
Sallat hör till de första plantorna du kan odla på våren, och du kan börja riktigt tidigt om du har en pallkrage uppvärmd med värmekablar.

Att värma jorden för att kunna odla tidigare är ett gammalt beprövat knep i växthus. Nu erbjuder Granngården värmekablar styrda av termostat till pallkragar.

Nu kommer en möjlighet för alla hobbyodlare som vill starta igång pallkragarna lite tidigare på säsongen, hemligheten heter värmekablar. Kablarna läggs under odlingsbädden och täcks med ett skyddande nät innan du fyller på med jord. Syftet är att få upp jordtemperaturen så att det börjar växa tidigare. Temperaturen håller värmekabeln koll på via en termostat. För att frön ska kunna gro bör jordtemperaturen vara mellan 6 och 14 grader. Den stora fördelen är att du kan komma igång med odlingen tidigare, redan i februari om du vill.

Granngårdens värmekablar finns i olika längder. Om du kombinerar med ett anpassat växthus för pallkragar som skyddar mot kalla vindar kan du få det riktigt varmt. Om du skulle behöva bygga om bland dina pallkragar kan du återanvända kabeln. En rekommendation till alla som tycker det är kul att odla är att testa värmekablar, det är ingen stor investering och du får en längre odlingssäsong.

Tips på plantor att odla tidigt: sallat, rucola, spenat och morot.