Välj område

Trädgård Thérése Larsson

Så taggad på vår

Om jag inte blandat ihop försådderna totalt är det här ett blivande blomkålshuvud.

Sist jag skrev ett blogginlägg fick försådderna sitt enda ljus från en växtlampa. Nu har tomaterna, paprikorna, sellerin och blomkålen ändrat riktning. De har helt enkelt, precis som vi tvåbenta, upptäckt den underbara vårsolen och ljuset där ute.

Tomatplantorna börjar växa ur sina krukor, solen värmer och växtlampan börjar bli överflödig. Snacka om att mycket kul väntar i vår. Jag har just planterat om paprikorna, och tomaterna som nu är rätt stora trängs i varje fönster. Lite mysigt med all växtlighet men det lär kännas ännu mysigare när växthuset är uppe och uppvärmt, och hemmet kan återgå till det normala. Att helt enkelt kunna äta frukost, lunch och middag utan tomatplantor hängandes över tallriken.

Det här var några veckor sedan när det var vår inne och snöstorm utanför.

I början på mars tog jag bilen till Tungelsta söder om Stockholm för att delta på en plåtning i ett stort växthus. Där hade teamet bakom Granngårdens fina magasin Grannliv skapat en mysig odlingsmiljö med en frodig gräsmatta, pallkragar med väldoftande kryddväxter och citronträd. Så härligt att lämna snön och kylan en stund och helt gå loss bland sköna trädgårdsprylar och odling. Träffade bland annat bloggaren Jessica Lyon som brinner för odling, kretsloppstankar och mångfald. Passade på att peppra henne med frågor. Fick bland annat tipset att ställa en hink med lite jord och maskar under bänken som kompost. Lite sugen på att testa men än så länge är det bokashi som gäller här hemma. Det var hur som helst en rolig dag som du kan se resultat av i nästa nummer av magasinet Grannliv.

Solen värmer och snön smälter. Det lär små spenatfrön gilla.

Tänkte bara sitta och njuta mot väggen i solen efter säsongens förmodligen sista skidtur i Nåstens naturreservat i helgen. Men så fick jag syn på en zinkbalja. Nu är den fylld med spenatfrön och placerad i värmen vid en laduvägg. Och en stor svart plasthink, som mannen förmodligen hade andra planer för, rymmer numera jord, sand och morotsfrö. Slängde lite snö på toppen så att fröna får fukt i takt med att
den tinar.

Här mot laduväggen hoppas jag att spenat- och morotsfröna ska trivas. Tänk att kunna knapra små krispiga morötter redan i maj.

Så sugen på att testa täckodling. Känns självklart efter att ha sett filmen Sista skörden på SVT Play. En film som tar upp det faktum att jorden, som är ett av våra viktigaste ekosystem, är hotad. Fick lära mig att vi i relativt snabb takt tömmer vårt jordkonto vilket är skrämmande då vi alla är beroende av föda. En växande befolkning och utarmade jordar går inte ihop. En välmående och näringsrik jord myllrar av liv. Men den industriella och storskaliga livsmedelsproduktionen världen över utarmar matjorden och dödar såväl maskarna som mikroorganismerna. Och en näringsfattig skörd resulterar naturligt i näringsfattig mat som leder till näringsbrist och välfärdssjukdomar. Inte särskilt hållbart.

Ett begynnande vitkålshuvud på dryga kilot.

Den där filmen fick mig att bli ännu mer sugen på att odla på hemmaplan. Framförallt att täckodla som tycks vara den bästa formen för att bidra till en välmående och levande jord. Att slippa vattna och rensa och få en extra fin och näringsrik skörd på kuppen känns klockrent. Kontaktade täckodlarkungen Börje Remstam för att få lite handfasta tips. Första steget är att sondera trakten på bra täckmaterial. Har redan hämtat ett lass kasserat ensilage hos vännerna Ulrika och Patrik. Lär även knacka på hos närliggande bondgårdar för fuktig halm.

Vår i sikte!

/Thérése

Thérése Larsson är odlingsentusiast och gästbloggare på grannliv.se. Hon berättar också mer om sin resa från sjukskriven till hälsojägare i nya numret av Grannliv som utkommer i slutet av april. Följ Thérése på Instagram under halsojagaren

 


Vill du också läsa?