Välj område

Recept

Tre recept för groddar och skott

dukat bord med maträtter av groddar och skott

Kliar det i odlingsfingrarna? Att odla skott eller groddar är väldigt enkelt och kul. Framför allt är de fulla av nyttiga vitaminer, perfekt att ha i matlagningen så här års!

Groddar och skott är utmärkta som smaksättare på smörgåsen eller i salladen. Man kan också ha dem i soppor, såser och grytor om man tillsätter dem sent så att de inte förlorar smak eller vitaminer. För trots att de är små till storleken ger de en stor mängd näring, viktiga mineraler och protein som är bra för hela kroppen. Grodden är växtens motsvarighet till djurens embryo. Den lilla grodden innehåller allt som plantan behöver den första tiden, därför är groddar ovanligt koncentrerade näringsmässigt. Den bästa blandningen av näring får du om du varierar groddar och vågar testa att grodda olika sorters frön.

Vid groddning behöver du bara använda vatten, för att odla skott behövs jord som fröna planteras i. Båda sorter behöver mycket ljus så fönsterbrädan är en perfekt plats för din odling. Därför kan alla odla, oavsett om man har trädgård eller inte. Mer närodlat och ekologiskt kan det inte bli!

Groddat fröbröd

1 bröd
1 dl torkade mungbönor
ca 1 liter kokande vatten
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
2 dl havregryn
1 dl vita sesamfrön
1 dl sötmandel, grovt hackad
3 msk fiberhusk
2 tsk salt
1 msk hel fänkål, stött
1 msk hel anis, stött
3 dl kallt vatten
1 ½ msk honung
3 msk olivolja

Skölj de torkade mungbönorna. Lägg i en bunke och slå över kokande vatten. Låt ligga över natten eller minst 8 timmar. Häll av vattnet. Lägg bönorna i en glasburk, täck öppningen med silduk och sätt en gummisnodd runt om. Ställ burken upp och ner på sned, dvs. med lätt lutning i en bunke om du inte har ett groddningsställ. Låt stå 12 timmar. Skölj bönorna, sila av vattnet, låt stå ytterligare 12 timmar eller tills det bildats en liten svans. Blanda bönorna och alla torra ingredienser i en bunke. Rör ihop vatten, honung och olja och häll  över fröblandningen. Blanda ihop och låt stå ca 2 timmar i rumstemperatur. Sätt ugnen på 200°C. Tryck ut smeten i en brödform, ca 2 liter med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 1 timme. Låt brödet svalna i formen innan du stjälper upp det. Låt gärna vila ytterligare ett par timmar inlindat i en ren handduk innan du skär upp det.

Müsli med groddat bovete

ca 1 liter
2 dl helt bovete
2 dl valfria, grovt hackade nötter, t.ex. valnötter och mandel
1 dl pumpakärnor 2 dl dinkelflingor
1 ½ dl kokosflingor
1 ½ tsk kanel1 ½ tsk kardemumma
1 vaniljstång eller ½ tsk vaniljpulver
1 krm salt
2 msk agavesirap ellerflytande honung
2 msk kokosolja
1 ½ dl torkad frukt, t.ex. fikon, aprikoser och russin
½ dl kokosflagor

Blötlägg bovetet över natten (8–12 timmar). Skölj bort slemmet som bildats. Grodda i minst 24 timmar. Lägg bovetet i en glasburk, täck öppningen med silduk och sätt en gummisnodd runt om. Ställ burken upp och nedrpå sned, dvs. med lätt lutning i en bunke om du inte har ett groddningsställ. Efter 12 timmar, skölj bovetet och häll av vattnet, ställ tillbaka burken på lut för att grodda i ytterligare 12 timmar. Sätt ugnen på 175°C. Blanda det väl avrunna groddade bovetet med resten av ingredienserna, förutom den torkade frukten. Sprid ut müslin på 2 plåtar täckta med bakplåtspapper och torka i ugn ca 30 min. Öppna ugnsluckan ett par gånger för att släppa ut ånga. Stäng av värmen och låt müslin stå på eftervärme så att den torkar helt. Klipp större torkade frukter i bitar och blanda med müslin.

Bärsmoothie med ärtskott

2 portioner
2 dl ärtskott eller andra milda skott som solros eller chia
1–2 frysta bananer i skivor
2 dl frysta hallon
1 mogen avokado
2 dl kokosmjölk från tetra
1 tsk riven ingefära
½–1 lime, saften
1–2 msk honung

Lägg alla ingredienser i en bunke eller
blender och mixa slätt. Skeda upp smoothien i två skålar och toppa med ärtskott, chiafrön och frys-torkade granatäppelkärnor.


Vill du också läsa?