Välj område

Trädgård Thérése Larsson

Hjälp, växterna tar över

Det är så lätt att det går över styr. Att hela hemmet förvandlas till ett växthus. Just nu trängs vi med ett gäng physalisplantor, tomater, selleri, paprikor och purjolökar runt middagsbordet och värre lär det bli. För det växer så det knakar under växtlampan.

Hela familjen älskar tomater. Framförallt de där små och söta, så jag satsar stor yta på både små och stora varianter. Den senaste veckan har Japansk tomat, F1 Kakao och bifftomaten Brandywine Yellow tittat upp ur jorden. Nu står majoriteten plantor i odlingstråg och mindre små planteringskrukor, men inom kort lär hela gänget gapa efter mer. Det sägs ju att tomater gärna ska stå lite svalt och ljust för att inte bli rangliga. Hm, frågan är om familjen protesterar om jag plockar fram raggsockor och sänker vår inomhustemperatur ett par grader?

Nu känns de små plantorna lätta att handskas med. Frågan är hur det går framåt mars då mina 50 plantor tar betydligt större plats.

Har hört att många odlingsvana brukar sterilisera planteringsjorden i ugnen innan sådd. Nu vet jag varför. De där flygfäna, som håller sig runt plantorna, vore sköna att slippa. De som vi har inkvarterade här hos oss är förmodligen vattenflugor. Att låta jorden torka upp  mellan vattningarna sägs vara det bästa botemedlet. Men det känns läskigt då de små plantorna är så beroende av fukt. Så jag fortsätter vattna och bedriver kampen mot såväl sorgmyggor som vattenflugor med dammsugaren istället. En och annan liten planta har också levt farligt, och halvt om halvt hängt med in i dammsugarmunstycket, men än så länge har alla växter klarat sig.

Inte en enda chiliplanta, men desto flera paprikor. Har dels planterat frön från de paprikor som vi köpt i affären nu i vinter, dels beställt frön på nätet.

Brukar dra mig för att köpa paprikor på affären då de sägs vara så besprutade. Men den här vintern har jag inte kunnat låta bli. Älskar framförallt den röda spetspaprikan så nu har jag sått massor – gissa om jag längtar efter att få skörda dem helt obesprutade på hemmaplan. Jag har sått frön paprikor från mataffärens grönsaksdisk. Jag har även ett gäng frön från Impecta och Nelson Garden som väntar på att få spira. Bland annat Takila, Browpie, Lipari och Mohawk.

Love is in the air – eller i krukan. Kolla in alla små söta hjärtan. Det är Micro Leaf – små, spröda och näringsrika skott som är supergoda i en sallad eller på mackan.

Tanken var att härbärgera alla växter här inne i bostaden till tunnelväxthuset är på plats. Men det lär dröja. Tunnelväxthuset som jag beställt har kommit men snön ligger vit, marken är frusen och de hemsnickrade odlingslådorna är än så länge bara en hög virke. Längtar så det knakar efter att tjälen ska gå ur marken så att det går att slå ner stommen till tunnelväxthuset, att snickra och få allt på plats.

Tänk att ett litet torrt frö har en sådan inneboende kraft och plötsligt kan börja gro när förutsättningarna är de rätta. Smått böjd i sin kamp upp ur jorden men snart står säkert den lilla paprikan rak i ryggen.

I väntan på våren passar vi på att åka skidor. Du som läst mina tidigare blogginlägg vet att jag knappt kunde få av mig kläderna, lyfta ett smörpaket eller resa mig från en stol innan min hälsoresa satte fart. Så gissa om det var mäktigt att åka 1,7 mil skidor i Harsas fina skidspår för ett par veckor sedan.  Jag fick kämpa för att hänga med och många seglade förbi mig i spåret. Men jag kände mig ändå som en vinnare – för anledningen till att jag inte for fram lika snabbt som de andra i det vackra  vinterlandskapet berodde inte på värk och smärtande leder. Bara dålig kondis.

Ha det fint!

/Thérése

Therese Larsson.

Gästbloggaren Thérése Larsson fick plötsligt ont i hela kroppen. Läkarna konstaterade reumatism och ordinerade cellgifter. Men trebarnsmamman läste på om vikten av en bra tarmflora, skaffade ett avstressande trädgårdsland och började mixa stärkande gröndrinkar med framgång. Häng med på hennes äventyr som hälsojägare med fokus på nyttiga recept och odlingsbestyr i den uppländska leran. Thérése finns även på Instagram som halsojagaren


Vill du också läsa?