Välj område

Trädgård

Lär dig att läsa på fröpåsen

Fröpåsar från Granngården.

Att lära sig läsa på fröpåsen är enkelt och det ger dig stora fördelar när du ska sätta igång att förkultivera. Ger du fröerna rätt förutsättningar att gro och växterna utrymme och rätt växtplats blir odlingen både roligare och mer fruktsam.

Lär du dig att tyda det som står på fröpåsen är det hög sannolikhet att du lyckas med förkultiveringen och får starka och motståndskraftiga plantor som motsvarar dina förväntningar. På fröpåsarna kan du läsa dig till många faktorer som påverkar hur fröerna gror och växer:

  1. När fröna ska sättas i jorden.
  2. Vilket djup fröerna ska sättas på.
  3. Vilket avstånd det ska vara mellan plantorna och raderna.
  4. Om plantorna vill stå soligt, i halvskugga eller helskugga.
  5. När de kan skördas eller blommar.

Nu i februari är det hög tid att sätta de tidigaste sorterna i jorden. Vissa chilisorter är riktigt tidiga och kan med fördel förkultiveras i december medan andra chilisorter går jättebra att sätta i jorden i januari fram till mars. Nu i februari är det bland annat auberginens, rotsellerins, kronärtskockans och purjolökens tur att förkultiveras.

Genom att läsa på fröpåsen vet du också när fröerna ska sättas i jorden. Generellt kan man säga att växter som härstammar från varmare platser på vår jord ofta behöver just värme för att utvecklas och därmed förkultiveras tidigare för att hinna utvecklas ordentligt. De kan vara lite tröga i starten innan de sätter fart och växer ordentligt när vårdagarna blir varmare.

Rätt avstånd mellan fröerna

På fröpåsen står det också hur långt ner i jorden fröet ska sås och vilket avstånd du ska så, både mellan fröerna och mellan raderna, så att plantorna får tillräckligt med utrymme att växa sig stora och starka. Tänk på att sätta fröerna på rätt växtplats – olika växter behöver olika mycket sol för att utvecklas på bästa sätt.

På de allra flesta fröpåsarna står det också hur många fröer varje förpackning innehåller. Det kan vara bra att veta om det är 10 eller 110 fröer i en påse beroende på hur mycket du tänker odla.


Vill du också läsa?