Välj område

Hund

Högsäsong för draghundarna Frosta och Java

Vorsterhundarna Frosta och Java äter Appetitt.

Vintern är högsäsong för draghundarna Frosta och Java. Nu ska de äntligen få komma ut i spåret med husse Mattias Höglin. Och det gäller att ladda på rätt sätt inför säsongen.

Kyla och snö betyder högsäsong och att en lång väntan äntligen är över. I alla fall för Mattias Höglin och hans två vorsteher Frosta och Java.
– Sommaren är en enda längtan efter vintern då vi kan ge oss ut i skidspåren igen, säger Mattias som vid sidan om sitt jobb på Granngården i Östersund är en hängiven draghundsförare. För Mattias del handlar det om att förena två av sina främsta intressen: hundar och längdskidåkning. Under vintern deltar han som amatör i nordisk stil, en sport med långa traditioner.

Vorsteh hundarna Java och Frosta med draghundsförare Mattias Höglin.

På sommaren laddar Mattias Höglin och hundarna Frosta och Java inför vinterns tävlingar.

– Mina hundar är i första hand jakthundar. Skidåkningen handlar om att de ska må bra och ha roligt. De blir lyriska när de märker att vi är på väg ut i spåret och det är framförallt för deras skull jag kör. Att jag får åka skidor och få bättre kondition är en bonus.

För Mattias är det också viktigt att hundarna får de bästa förutsättningarna för långa pass i skidspåret. En draghund jobbar hårt och har ibland svårt att hålla hullet. För ett år sedan började han därför att ge dem ett spannmålsfritt högenergifoder från Appetitt, något som hundarna svarat mycket bra på.

– Aktiva hundar som Frosta och Java kräver ett väl sammansatt och energirikt foder, därför passar Appetitt väldigt bra för dem. Det är ett högkvalitativt foder som dessutom är tillverkat av nordiska råvaror så jag vet precis vad hundarna får i sig. Det känns tryggt, säger Mattias.

Vorsteh hundarna Java och Frosta.

Årets höjdpunkt är Vindelälvsdraget, en fyrtio mil och fyra dagar lång stafett längs Vindelälven.
– Det är draghundstävlandets motsvarighet till Stockholm Marathon. Hundratals åkare och tre gånger så många hundar samlas. Det är stort tryck, mycket ljud, stökigt, stimmigt och en fantastisk stämning.


Vill du också läsa?