Välj område

Hund

Skydda hunden från raketerna i nyår

161227_skyddahundenNyår är ingen höjdare alls för människans bästa vän. Nästan alla hundar är mer eller mindre rädda för fyrverkerier, men det finns hjälp för att hålla oron i schack.

Det är individuellt hur hundar upplever höga ljud som fyrverkerier. Vissa blir bara lätt oroliga medan andra kan bli paniskt rädda. Anledningen till rädsla för höga ljud kan antingen vara att det är nedärvt, eller att hunden någon gång råkat ut för en skrämmande händelse.

Medfödda egenskaper är svårare att träna bort än inlärda, men du kan ändå träna din hund att bli mer tålig mot höga ljud. Sådan träning tar dock mycket tid – så här nära inpå nyår kan du fokusera på att din hund tar sig igenom kvällen på ett bra sätt.

161227_skyddahunden2

Här är våra bästa tips för en lugnare nyårsafton:

  1. Lämna inte ditt djur ensamt hemma på nyårsafton, eller dagarna däromkring då det är mycket fyrverkerier.
  2. Ge hunden sin middag lite tidigare än vanligt och ta med den ut på sin kvällsrunda i god tid innan fyrverkerierna börjar. Se till att adress och telefonnummer är väl utmärkta på halsbandet om hunden skulle bli rädd och rymma.
  3. Dra för gardinerna eller dra ner persiennerna i ett rum där hunden ska vara under kvällen, så att inte ljusskenet från fyrverkerierna blir så skarpt.
  4. Sätt på någon glad musik, så ljudeffekterna blir mindre märkbara.
  5. Om ditt djur verkar skärrat, förstärk inte rädslan genom att trösta eller ömka. Ge istället hunden en uppmuntrande klapp och försök agera säkert och naturligt.
  6. Vissa hundar kan ha god hjälp av lugnande droppar av typen Stop Stress till hund som verkar under några timmar.
  7. Ett köttigt märgben eller en älskad leksak att syssla med i en lugn vrå kan få hunden att tänka på annat.
  8. Sätt fetvadd i öronen på hunden inför tolvslaget för att dämpa ljudet.
  9. Är din hund paniskt rädd? Då behöver du ta med den till en veterinär för att få lugnande medicin utskriven.
  10. Kolla om din hund kan få plats på ett flygplatshotell. Nära flygplatser är det inte tillåtet att skjuta raketer eller smällare men det finns vissa hotell som tar emot djur.

Träna hunden inför nästa nyår

Du kan lära hunden att bli mindre rädd för skottljud genom regelbunden träning. En knallpulverpistol är ett bra hjälpmedel. Genom att avlossa skott när hunden har roligt och leker, kan du successivt få hunden att koppla ihop ljuden med positiva saker. Börja med att linda in pistolen i en handduk så att knallen dämpas. Gör ingen stor affär av skottet själv utan låtsas att du inte ens hör knallen. När det går bra kan du successivt ta bort handduken så att knallen blir högre.


Vill du också läsa?