Tänk på det här när du ska på fjälltur med hunden

Joachim Almgren.

Jag älskar naturen och mina fågelhundar från egen uppfödning, bretonerna: Tess, Tindra och Tara. Tillsammans spenderar vi massor av tid på fågeljakt och fjällturer i Kirunafjällen.

Hög målsättning och mycket träning ställer också höga krav på hur man på bästa sätt tar hand om sina hundar före, under och efter jakt och fjällturer. Den allra viktigaste biten är maten. Utan rätt energi och näring bygger din hund inte upp sina muskler och sin kropp på rätt sätt utan bryter ner den. Jag tränar mina hundar precis som vilken elitidrottare som helst. Det är mat, träning och vila som gäller.
Här kommer några bra och matnyttiga tips inför höstens jakt- och fjällturer med hunden:

  • Mät upp och portionsförpacka hundmaten för hela turen i plastpåsar. Ta en 5-literspåse och mät upp mängden för en portion och slå i påsen. Knyt en knut på påsen ovanför maten i botten och slå i en ny portion ovanför med ny knut. Maten ligger då praktiskt portionsförpackad i ryggsäcken och riskerar inte att bli blöt.
  • Ta med boxar med våtfoder och ha dem lätttillgängliga i ytterfickan på ryggsäcken. Energy-boxarna innehåller mycket fett och kan med fördel blandas ut i lite vatten för att säkerställa att hunden får såväl energi som vätska under långa arbetsdagar.
  • Ha alltid med ett värmetäcke till hunden vid rastning och tältning. För mina hundar innebär alltid värmetäcket att det är dags att koppla av, något som jag tränar in redan från valpstadiet. Värmetäcket skyddar även mot mygg och knott, och kompletteras med myggmedel av matolja.
  • Glöm heller inte första förbandsmaterial som även bör omfatta utrustning för att kunna stoppa en blödning och rengöra samt banda-gera din hund. Är man långt ute på fjället kan man behöva klara av denna typ av skador själv, då det kan vara långt till närmaste väg eller vara dåligt med mobiltelefontäckning. Fråga din veterinär om vilken utrustning du behöver bära med på din tur om du känner dig osäker.

För egen del tar jag alltid med mig mina tre bretoner ut på fjällturer oavsett årstid. För att skydda djurlivet är det under sommaren förbjudet att ha hundarna löst springande. Att använda dragsele och expanderlina istället för koppel är ett lättsamt sätt att koppla din hund. Då får du både draghjälp och kan ha händerna fria under vandringen. Många använder dessutom klövjeväskor och låter hundarna bära sin egen mat under längre fjällvandringar. En bra styrketräning inför höstens jakter.

Tänk på att det enkla oftast är det bästa när det gäller hundar. Se till att både du och din hund är vältränade och samtränade innan ni går ut på fjället. Testa klövjeväskor och dragselar på hemmaplan innan ni ger er ut för att se till att utrustningen passar och inte ger hunden skavsår. Glöm inte heller att avsluta dagen med att massera och stretcha ut korta muskler även på hunden efter långa vandringar och arbetspass.

Jag bara älskar hösten med alla sina fantastiska färger och den klara, kalla luften. Ut och njut av fjäll, skog och natur men glöm inte hunden.

 

Joachim Almgren

Joachim Almgren är uppfödare och medlem i Team Appetitt. 2017 vann han Norska mästerskapen vinter med sin Vakkuniva-Tarzans T/R Tindra.