Välj område

Hus & hem

Så får du en grönare julgran i stugan

160612_gronare_gran_2

Låt granen få rejält med vatten under de första dygnen efter att du har tagit in den.

Vad vore julen utan doft av gran och åtminstone ett par barr i strumplästen? Julgranen är ju lika viktig som tomten på julafton och så här håller du den grön och fin under hela helgerna.  

Vi svenskar köper cirka tre miljoner julgranar varje år. Allra vanligast är den traditionella rödgranen, men även kungsgranen är populär. Skillnaden mellan dem är att rödgranen har en tydlig doft och vassa barr och ädelgranen är i princip doftfri och har mjuka barr. Vilken julgran man än väljer att ta in i sitt hus till jul kan det bli en utmaning att hålla den grön och ståtlig hela vägen fram till tjugondag Knut. Med våra tips går det förhoppningsvis lite bättre.

160612_gronare_gran1. Gör ett nytt snitt. Precis som blommor behöver granen ett nytt snitt över stammen. På så sätt öppnas stammens ledningsbanor och granen får lättare att ta upp vattnet. Men spetsa inte stammen, det är mellan bark och ved som vattnet sugs upp.

2. Låt granen mellanlanda. Ställ granen i ett garage eller i ett utreum ungefär ett dygn innan du tar in den. Om den flyttas från minusgrader direkt till rumstemperatur blir den chockad av värmen.

3. Vattna rikligt. En ny gran är väldigt törstig så ge den rikligt med vatten i början. Rödgranen dricker ca två liter de två första dygnen. Kungsgranar kan behöva så mycket som fem liter på lika kort tid.

 Så här sätter du fast julgranen effektivt

PÅ GRANNGÅRDEN HITTAR DU ALLT FÖR JULEN!


Vill du också läsa?