Välj område

Recept

Julgott till glöggfesten eller julbordet

Unna dig något sött i jul. De här godsakerna funkar lika bra på glöggfesten som på julbordet.

Mjuk  pepparkaka

10–12 bitar
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl gräddfil
4 tsk pepparkakskryddor
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Lingonfrosting:
1/2 dl rårörda lingon
200 g naturell färskost
3/4 dl florsocker
3/4 dl vispgrädde

Till dekoration:
1/2 dl frysta lingon

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner gräddfil, matfett, kryddor och mjöl blandat med bakpulver. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter eller tills kakan känns torr, prova med en sticka. Låt kakan stå i formen på ett galler och låt svalna. Förbered frostingen under tiden.

Mixa lingonen fint och vispa ihop med ost och florsocker. Tillsätt grädde, lite i taget, och vispa tills du får en spritsbar konsistens. Stjälp upp kakan på ett serveringsfat och bred på frostingen. Toppa med några extra lingon.

Nöt- och fikonbars

16 stycken
10 torkade fikon
10 torkade aprikoser
2 dl russin
1 dl riven kokos
1/2 tsk mald ingefära
2 msk espressokaffe
1/2 apelsin, skalet
en nypa salt
1 dl pistagenötter
1 dl pekannötter
50 g mörk choklad, finhackad
1/2 dl kokos att vända i

Mixa fikon, aprikoser, russin, kokos, kryddor, kaffe, apelsinskal och salt till en tjock smet i en matberedare. Hacka nötterna och chokladen och blanda med smeten. Lägg smeten på bakplåtspapper och forma till en kompakt kaka, ca 10 x 20 cm (för 16 bitar). Låt stelna i kylen. Vänd kakan i kokosen och skär i bitar. Förvara i kylskåp.

Kokostoppar med apelsin

10–12 stycken
50 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
200 g riven kokos
Skal av 1/2 apelsin
1 nypa salt

Topping:
100 g mörk choklad, 70 %

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret på medelvärme och låt det få en gyllene ton. Rör samman det smälta smöret med övriga ingredienser. Låt smeten svälla i ca 10 minuter. Forma smeten till toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kokos-topparna gyllene i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

 


Vill du också läsa?