Glöm inte att stödmata småfåglarna i vinter

Hjälp småfåglarna att hitta bra mat i vinter. Så här stödmatar du de små vännerna i trädgården. Testa också dina artkunskaper i vårt quiz!

Talgbollar uppskattade just för sin höga energimängd. Granngårdens talgbollar innehåller cirka 520 kcal/100g vilket ger fåglarna ett bra tillskott. Tack vare det höga fettinnehållet håller de sig mjuka, även vid riktigt kall väderlek.

Populärast i fågelmataren brukar jordnötter vara, tätt följt av solrosfrön. I båda fallen kan du välja mellan skalade och oskalade. Fördelen med de skalade solrosfröna är att du slipper skräp på marken under mataren. Något som är särskilt uppskattat om man har haft problem med möss och råttor i närheten av mataren.

Olika fåglar tycker om olika typer av mat så en blandning av talg, frön och nötter är bästa sättet att få en mångfald. Det inte många vet är att fåglarna även uppskattar frukt och bär. Banan, äpple och päron går hem. Du kan med fördel frysa in rönnbär att servera vintertid.

Granngården har landets bredaste sortiment av fågelbord och fågelmat. Här är några av de populäraste fågelprodukterna just nu.

Fem tips när du ska mata småfåglar:

1. Ju lägre temperatur – ju mer mat går åt.

2. Prioritera mat med mycket energi!

3. Placera matare nära buskage.

4. Sätt inte matare där du springer ofta och stör fåglarna.

5. Se till att ha matstationen så att du kan njuta av skådespelet!

Spara

Testa sedan dina artkunskaper i vårt quiz här nedan!


 

Gör vårt test – vilka småfåglar kan du?

 

 

Spara

Spara

Spara