Välj område

Hus & hem / Recept

Ta tillvara skörden med tre recept

picklade och syrade grönsaker och frukter i burkar

I skördetider gäller det att ta tillvara på grönsakerna. Varför inte prova att pickla eller syra? Foto: Klas Sjöberg

Egen skörd smakar bäst. Och genom att pickla och syra dina grönsaker och frukter i egna burkar kan du njuta av dem ännu längre! 

Picklade
grönsaker

1 stor burk, ca 2 liter
1 liter vatten
4 tsk salt utan jod
3 vitlöksklyftor, skalade och delade
1 1/2 kg grönsaker, t ex grönkål, lök, morötter, brysselkål, pumpa
5 cm färsk ingefära
1 grön chilifrukt
1 röd chilifrukt
1 tsk svartpepparkorn
1/2 dl pressad citronsaft

Koka upp vatten och tillsätt salt och vitlöksklyftor. Låt svalna. Skala och ansa grönsakerna. Skär lök och grönsaker i bitar och strimlor. Skär ingefära och chili i tunna skivor. Varva grönsaker, ingefära, chili, vitlök och svartpeppar tätt i en konservburk. Häll över saltlaken och saft av citron så att vätskan täcker och pressa ner grönsakerna så att luftbubblor kommer upp till ytan. Lägg en liten vattenfylld plastpåse som lock (håller syret borta) och stäng locket. Låt burken stå i rumstemperatur (18–22 grader) i ca 48 timmar eller tills tillräckligt mycket mjölksyra bildats och grönsakerna har en frisk syrlig doft. Flytta burken till ett mörkt och svalt ställe som håller ca 15–18 grader. Låt mogna i minst 10 dagar. Ställ burken på en bricka och öppna locket några gånger under jäsningen, häll eventuellt på mer saltlake om det behövs. Nu är grönsakerna redo att ätas men mår bra av att få mogna ännu längre i kylskåpet.

Mjölksyrad rödkål

2 burkar
1 1/2 kg rödkål
1 msk jodfritt salt
1 1/2 tsk hel kummin

Riv eller strimla kålen fint och blanda med salt i en stor bunke. Låt stå i rumstemperatur en stund så att saltet drar ut vätskan. Massera med händerna eller stöt så att kålen släpper ifrån sig  mycket vätska. Det är viktigt att den blir mjuk och saftig. Tillsätt kummin och pressa ner blandningen i en glasburk med en träslev eller med knytnäven. Undvik hålrum. Se till att innehållet blir täckt av vätska. Lämna 2 cm med luft upp till kanten för att förhindra att det svämmar över när kålen börjar  fermentera. Stäng burken och ställ den på en bricka. Förvara mörkt i rumstemperatur. Öppna burken 1–2 gånger per dag för att lätta på trycket, samtidigt håller du koll på jäsningsprocessen. Det bör börja bubbla i burken efter 1–2 dagar.  När det inte längre pyser vid öppningen har syrningsprocessen lugnat sig och burken behöver inte längre öppnas. Fyll på med saltvatten (1 msk salt/liter vatten) om vätskenivån sjunker. Efter ett par dagar har du lätt syrade grönsaker fulla med nyttiga bakterier. Hur länge du vill låta kålen stå är en smaksak, men en bra tid att börja med är 1–2 veckor i rumstemperatur. Ställ den därefter i kylskåp. Smaken blir bättre ju längre den står.

Gammeldags äppelmos

2 burkar
5 röda, söta äpplen, skalade, urkärnade och klyftade
1 1/2 dl strösocker
1 vaniljstång
vatten
2 msk saft från citron

Häll äpplen och socker i en tjockbottnad gryta. Täck till hälften med vatten. Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna med en liten kniv. Blanda ner stång och frön bland äpplena. Koka på svag värme tills äpplena mjuknat något. Ta upp vaniljstången och mosa allt grovt. Rör ner citronsaften. Fördela i rena glasburkar.

Text: Anna Wendt


Vill du också läsa?