Hjälp fåglarna genom årets kyligaste månader

Jordnötter, fröer, talgbollar eller frukt. Olika småfåglar gillar olika saker. Nu är det hög tid att stödutfodra och hjälpa dem genom årets kyligaste månader. Här får du tips på hur du lockar småfåglarna till din trädgård.

Glada fåglar som samsas kring matare och fågelbord i trädgården kan liva upp den gråaste av vinterdagar.
– Att mata fåglar är enkelt och kravlöst men ger otroligt mycket tillbaka. Det är avkopplande och vi mår bra av att se fåglarna utanför fönstret. Genom att lägga ut mat hjälper du dem dessutom att klara vintern lite lättare, säger Tom Arnbom på Värmdö Fågelklubb.

Tom tipsar om att det är bra att lägga ut olika typer av föda för att locka till sig olika sorters fåglar.
Solrosfrön är en bra bas. Komplettera med hampfrö till de mindre fåglarna och jordnötter till de större. Gulsparvar gillar havre och koltrastar frukt så det är också bra att lägga ut. Även talgbollar är viktigt då de innehåller fett som fåglarna behöver.

Vid sidan om att lägga ut mat finns det mer du kan göra för att hjälpa fåglarna. Ett tips är att låta blommornas fröställningar stå kvar över vintern, ett fodertillskott som till exempel siskor uppskattar. Låt träd och buskar vara lite lummiga så hittar fåglarna en skyddad plats där. Ska du plantera nytt, välj gärna buskar eller träd med bär så erbjuder du fåglarna både skydd och mat.

Sist men inte minst, häng upp fågelholkar på hösten. Det blir bra vinterboende för stannfåglarna. Dessutom ökar chansen att fler flyttar in till våren då fåglar föredrar lite slitna holkar.

 

Fler fina fåglar i trädgården:

 

Blåmes

Enligt Birdlife Sveriges räkning Vinterfåglar Inpå Knuten 2017 är blåmesen vår näst vanligaste vintersmåfågel. Den lever i första hand i södra och mellersta Sverige men syns även i norra delar av landet. Favoritföda vid fågelmatarna och fågelborden är talgbollar och oljerika fröer.

Högt energiinnehåll

Småfåglar som stannar kvar under vintern är duktiga på att hitta föda som insekter i trädstammar, torkade fröer och bär. Men fågelmaten som vi lägger ut är ett viktigt komplement. Tänk på att välja mat som har ett högt energiinnehåll, det hjälper extra mycket.

Koltrast

Även koltrast hör till våra vanligaste vintersmåfåglar. De gillar frukt, bär och animalisk föda. Äpplen hackade i mindre bitar är till exempel mycket uppskattat. Även frystorkade och proteinrika mjölmaskar uppskattas av dessa insektsätande fåglar.

Talgbollar

Välj talgbollar av hög kvalitet med ett så högt fettinnehåll som möjligt. De klarar låga temperaturer utan att frysa och ger rikligt med energi till fåglarna. Använder du en talgbollsautomat bör du plocka bort plastnätet kring talgbollarna. Då blir det enklare för fåglarna att äta.

Talgoxe

Talgoxen är vår allra vanligaste vintersmåfågel. Den finns i hela landet och syns ofta vid fågelmatarna och kring fågelborden. Precis som andra mesar och finkar, exempelvis grönfink, föredrar den feta fröer som solros- och hampfrön, samt jordnötter.

Rengöring

En del fåglar bär på sjukdomar som kan smitta såväl fåglar, som andra djur och även människor. Talgbollsautomater, fågelmatare och fågelbord bör därför rengöras regelbundet för att få bort spillning som kan sprida smittorna. Tänk på att använda handskar och/eller att tvätta händerna efter rengöringen.

Placering

Fågelbord, fågelmatare och talgbollsautomater bör placeras i närheten av buskage och träd så att småfåglarna snabbt kan söka skydd där om en rovfågel, katt eller annat som de känner sig hotade av dyker upp. Tänk också på att inte placera fågelmatare nära ytterdörren då de som kommer och går riskerar att skrämma bort fåglarna.