Välj område

Smått och Gott Thérése Larsson

Tanka med rätt grejer i tid

Våren 2016 gick i ett högt men roligt tempo. Jag var tröttare än vanligt, och när min goda vän från Seattle spontant dök upp, gick luften ur mig. Hur skulle jag orka vara social? Äta middag, och ha roligt? Jag som hade massor på jobbet och helst ville krypa ner i sängen och släcka lampan vid nio.

Det var helt enkelt något som spökade i kroppen i det dolda redan då. Men när fötterna plötsligt började ömma var min första tanke att jag löptränat i fel skor. Men stelheten och värken spred sig snart även till knän, axlar och händer. Och om resten av familjen var borta kröp jag helst till kojs med kläderna på, och varje toalettbesök kändes som en Kebnekaisebestigning.

Med en hälsomedveten mamma och en uppväxt med nyttiga brännässlor i pannkakssmeten, är jag indoktrinerad med att kroppen måste få vad den behöver för att hålla.  Att den helt enkelt lättare fallerar om det saknas viktiga byggstenar i maskineriet. Näringsämnen har många olika uppgifter att fylla när de tas upp av kroppen. Dels som “bränsle för motorn”, dels som bindande näringsämnen för borttransport av till exempel tungmetaller, kemikalier och olika giftiga ämnen som kan florera i kroppen. Så när kroppens varningssignaler börjat ljuda fick jag dåligt samvete för det senaste årets stress och press och bokade en kinesiologibehandling.

Att pressa in för mycket blir sällan bra. När smärtan kom var det läge att fokusera på rätt saker och låta tvättkorgen samt dammtussarna härja fritt.

Inom konventionell medicin är min uppfattning att man i första hand letar efter symtom och blodvärden som tyder på en specifik sjukdom. Sedan får man en läkemedelsbehandling som dämpar eller döljer symptomen. Men jag ville så gärna förstå vad som triggat igång inflammationen. Kinesiologen rekommenderade uppbyggnad av tarmfloran och eliminering av tungmetaller, toxiner och annat skrot som visade sig belasta min kropp. Jag lämnade helt sonika den lilla västmanländska staden med ett gäng näringstillskott i väskan och ett växande hopp.

När jag rattade bilen hem var känslan stark; tänk om traditionell läkevård med sin profession, och de bästa inom alternativmedicinen kunde slå sina kloka huvuden ihop? Snacka om starkt team. Och det kanske inte är så långt bort. För när jag slår på tv:n ett par månader senare berättar hjärnforskaren Katarina Gospic att ny forskning visar att tarmfloran påverkar hjärnan och har en stark koppling till olika sjukdomar.

En bilmotor som kraschat kostar tid och energi att laga. Bättre att serva regelbundet och att tanka med bra bränsle i tid. Det gäller även kroppen.

En tarm sägs kunna innehålla cirka 100 biljoner goda bakterier som slåss för din hälsa. Men stress och processade livsmedel fulla av tillsatt socker, bekämpningsmedel och dåliga fetter gör att de minskar, och att de sjukdomsbringande bakterierna ökar. En av de bästa sakerna du kan boosta de goda bakterierna med är råa grönsaker. De innehåller nyttiga växtfibrer och gör att de där snälla bakterierna som jobbar för din hälsa snabbt förökar sig och tar herravälde över de onda. De behöver även antioxidanter, mineraler och bra fetter. Visst är det konstigt att det finns så många produkter på butikshyllorna som inte gynnar hälsan?

En gång i tiden var det trixigt att hitta mat. Nu finns den i överflöd och ”matjakten” har framförallt kommit att handla om att väja för alla glättiga burkar med processade och kemiska tillsatser. Att bli hälsosam och lämna korv- och snabbmatsträsket över en natt är inte lätt. En nyttig och fiberrik smoothie kan vara en bra början. Mixa råa grönsaker med vatten och svep! Den här morgonen körde jag ekologisk selleri. Jag mixar åt hela familjen och nej, det smakar inte som en smoothie framtrollad av glass och hallon, men den känns god på andra sätt: ett glas fullt av kärlek till maskineriet!

Ha en fin vecka!
/Thérése

Therese Larsson.Gästbloggaren Thérése Larsson fick plötsligt ont i hela kroppen. Läkarna konstaterade reumatism och ordinerade cellgifter. Men trebarnsmamman läste på om vikten av en bra tarmflora, skaffade ett avstressande trädgårdsland och började mixa stärkande gröndrinkar med framgång. Häng med på hennes äventyr som hälsojägare med fokus på nyttiga recept och odlingsbestyr i den uppländska leran. Thérése finns även på Instagram som halsojagaren


Vill du också läsa?