Välj område

Smått och Gott Thérése Larsson

Odlingsbestyr och jakten på hälsa

Livet är skört och fyllt av överraskningar. Det är bara att hänga med och försöka njuta. En bra förutsättning måste vara en förmåga att kunna se lyckan i det lilla och att ha väl rotade rötter, typ som en ek, som står stadigt även när stormarna viner. Som gästbloggare tar jag upp små och stora ting som får mig att lyfta blicken, dansa i regnet och le. Just nu är jag så himla glad för att min intensiva satsning på hälsa, under det senaste året, gett resultat. 

Som trebarnsmamma, deltidsanställd och egen företagare snurrar livet på. Men en onsdagsmorgon våren 2016 gjorde mina fötter plötsligt ont och jag fick lov att bromsa. Eller snarare tvärnita. Tålederna var svullna och familjen fick placera mina gympaskor med fjädrande sula vid sängen varje morgon, för att jag skulle kunna ställa mig upp utan att gråta. Då trodde jag att det skulle räcka med lite avkopplande semester för att komma på banan. Men efter en månads smärta blev jag sjukskriven och gick hem med ett recept på cellgifter i handen. Men det kändes fel. Där och då bestämde jag mig för att försöka hitta den felande länken och skapa förutsättningar för kroppen att självläka. Och jag hade en plan: att pausa från stress, hitta obalanser i kroppens biokemi och att stärka upp eventuella fysiologiska brister.

Under det här året har jag läst nya forskarrön om vikten av en bra tarmflora. Om tarmen mår dåligt, på grund av till exempel stress och fel kost, minskar näringsupptaget och vi blir sjuka.

Jag är uppvuxen bland vajande sädesfält. Men som vuxen har jag endast livnärt ett par tomatplantor som skrumpnat av frosten före skörd. Men i våras hände något. Lusten att odla började plötsligt spira. I maj lånade vi grannens plog, körde till ridskolan runt hörnet för brunnen hästdynga och förvandlade 80 kvadratmeter ängsmark till trädgårdsland. Det är ett relativt lugnt läge intill en lada, det finns även buskar som ramar in och ger vindskydd. Min största farhåga har definitivt varit den uppländska och kompakta lerjorden.

Både stora och små samlade tomatkärnor från de godaste tomaterna från affären i vintras. Nu har vi drygt 40 tomatplantor i olika modeller och storlekar. Drömmer om att hela familjen ska kunna frossa solvarma godingar utan restriktioner. Men det går trögt utan växthus.

Inget går upp mot nyupptagen potatis. Den här första odlingssäsongen satsade jag på sorterna Mandel, Amandine och Rocky. De två förstnämnda blev snabbt familjens favoriter. Gärna dillkokt tillsammans med en klick smör och flingsalt.

Jag tycker den här första odlingssäsongen gått relativt bra. Under sommaren har hela familjen njutit av supergod mandelpotatis, och härligt gula zucchiniblommor fyllda med färskost. Blommorna är maffiga och frukten växer snabbt. Zucchini har aldrig varit någon storfavorit rent smakmässigt men jag har ändrat uppfattning. Förra veckan hyvlade jag tunna zucchinistrimlor, hällde över en raw valnötsbolognese och strödde lite fetaost på toppen. I går testade jag plättar och barnen gillade dem.

Så här i början på september har tomaterna börjat mogna så smått och det är dags att skörda bönor. Men det går inte bara på räls. Härom morgonen upptäckte jag att rådjuren mumsat i sig all rödbetsblast. Hoppas att rödbetorna fortsätter att växa ändå. Tanken var ju att kunna bunkra till vinterns alla smoothies. Det här med nyttiga smoothies har varit ett viktigt inslag under det här året som jag pausat från jobbet på grund av ledvärk. Jag slängde rätt snabbt ut både vitt mjöl och vitt socker till förmån för råa rödbetor, grönkål och spenat. Jag plockade även bort både te och kaffe och har sedan dess börjat dagen med ett glas ljummet vatten, med en pressad citron i, istället.

Det kändes helt enkelt mer än någonsin viktigt att försöka tanka kroppen med bra bränsle. För nya studier som jag kom över visade att maten vi stoppar i oss gör skillnad långt ner på cellnivå. Och att antioxidantrika grönsaker och vissa kryddor som till exempel gurkmeja kan mota kroniska inflammationer i grind. Och mitt nya fiberrika liv med fokus på en glad och välmående tarmflora har gett resultat. Men det ska jag berätta mer om i nästa blogginlägg.

Allt gott så länge! /Thérése

Therese Larsson.Thérése Larsson fick plötsligt ont i hela kroppen. Läkarna konstaterade reumatism och ordinerade cellgifter. Men trebarnsmamman läste på om vikten av en bra tarmflora, skaffade ett avstressande trädgårdsland och började mixa stärkande gröndrinkar med framgång. Häng med på hennes äventyr som hälsojägare med fokus på nyttiga recept och odlingsbestyr i den uppländska leran. Thérése finns även på Instagram som halsojagaren


Vill du också läsa?