Välj område

Trädgård

Så klipper du häcken fin

Klippa häcken.

Det råder delade meningar om när och hur häckar ska klippas, men de flesta lövhäckar mår bra av att klippas både under vår och JAS – alltså perioden juli–september. Så klipper du häcken.

Om du klipper under JAS är det fortfarande full fart på tillväxten vilket gör att sår efter beskärningen läker snabbt. Barrhäckar som tuja, idegran och gran ska dock klippas senare på hösten när tillväxten tagit slut.

Så här klipper du

Häckar ska alltid ha bredare bas än topp för att ljuset ska kunna nå ända ner och den ska bli grön och fin. För en 1,5 meter hög häck rekommenderas att den är ungefär 20 centimeter smalare upptill än nertill.

När du klipper börjar du nerifrån och arbetar dig uppåt. Var inte rädd för att klippa rejält, då förgrenar sig plantorna och häcken blir tätare. Dessutom växer de flesta häckar ganska snabbt, om du skulle råka göra en miss.

Häckar med genomgående stammar som till exempel tuja, bok, avenbok och gran ska du inte klippa på toppen förrän de nått den sluthöjd som du önskar. Endast sidorna ska klippas, samt mellan plantorna.

Flerförgrenade häckar som liguster, hagtorn, oxel och måbär är mindre känsliga, dessa kan du klippa alla sidorna på.

Det behöver du till klippningen

När du ska klippa häck kan du välja mellan enkla, batteridrivna eller eldrivna häcksaxar. Låt valet styras av hur mycket häck du har, vad du orkar med och hur hög den är. För korta låga häckar krävs bara en vanlig häcksax.

Har du stort klippbehov kan en häcksax på bensin eller en elektrisk häcksax passa bra. Om du bara behöver trimma en häck kan det vara smidigare med en batteridriven. Denna typ av häcksaxar är tyngre än handhållna, men är å andra sidan tuffare mot tyngre grenar. En sekatör är att bra till finliret.

Var extra noga med att följa säkerhetsföreskrifterna om du har en elektrisk häcksax. Använd skyddsglasögon, handskar och stå stadigt på stegen.

Häcksaxar ska rengöras mellan klippningarna om du har olika häckar, träd eller buskar som ska klippas. I värsta fall kan annars sjukdomar överföras mellan dem. Se även till att häcksaxen är välslipad för fina snitt.

Svårt att klippa rakt?

Spänn ett snöre längs med häckens långsida om du inte är så van – då vet du precis hur långt in du ska klippa. När det gäller höjden är det lättast att måtta efter dig själv, till exempel klippa i brösthöjd. Eller använd en kratta som måttstock för att få till rätt höjd.

Visste du att?

En tät häck kan skydda mot vind bättre än en mur. Detta eftersom vinden silas mellan grenverket och inga virvelvindar skapas som de kan göra vid en mur.


Vill du också läsa?