Välj område

Trädgård

Spara och förvara skörden från din trädgård

Korg med äpplen och äppelplockare framför ett träd

Än är inte sommaren över riktigt, men det kan vara dags att förbereda sig på kallare tider. När frosten närmar sig är det dags att skörda det sista som trädgården har att erbjuda. Vi har samlat tipsen som gör att du kan njuta av din skörd långt in på säsongen.

Härliga äpplen hela vintern

Äpplen, morötter och palsternackor med mera bör skördas innan det blir allt för kallt. Plocka äpplen som ska vinterförvaras innan kylan sätter in på allvar så håller de sig bättre. Lägg undan de finaste till vintern och ät dem som har skavanker först. Förvara äpplen svalt och mörkt, gärna inlindade i papper ett och ett.

Gör din egen chilisås

När chiliskörden blir stor är det svårt att hinna äta alla frukter. Gör en egen chilisås och imponera på dina gäster!  Rensa och dela 10 chilifrukter, 1 klyfta vitlök och en halv gul lök. Häll över 2–3 dl vatten (det måste täcka frukterna) och låt sjuda i en halv timme under lock utan att vattnet kokar bort. (Se upp så att du inte andas in ångorna, är chilin stark kan det vara obehagligt.) Mixa koket med 1 dl äppelcidervinäger och 1 tsk salt till en slät sås. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vatten, salt och vinäger tills du är nöjd med smaken. Häll på väl rengjorda små flaskor och förvara i kylskåp.

En stuka till rotfrukter

Rotfrukter som morötter, palsternacka, potatis och rotselleri kan stå kvar i landet tills frostrisken närmar sig, då skördar du dem, blastar av dem och förvarar dem svalt, mörkt och frostfritt. Gör gärna en stuka genom att gräva en 50–70 cm djup grop som du fodrar med halm. Täck grönsakerna med mer halm och ett lock.

Kom ihåg:

  • Gallra bärbuskar som vinbär och krusbär. Klipp bort en fjärdedel av de äldsta grenarna 4–5 centimeter från marken.
  • Plocka bort vissna blommor och gödsla en gång i veckan så blommar sommarblommorna ända tills första frosten.
  • Samla ihop redskapen, rengör dem med vatten och såpa och slipa eggen vass på spade och sekatör.
  • Hallon finns i två varianter. På sommarhallon klipper du bort fruktbärande grenar och gallrar bland nya skott. Hösthallon ger bär på årsskott och klipps därför ner helt efter skörd.
  • Mata fåglarna, gärna med en kombination av fettrika fröer och talgbollar.
  • Amaryllislökar ska planteras i oktober för att hinna blomma till jul.

Vill du också läsa?