Välj område

Smått och Gott Doreen Månsson

Sydafrika Dubai Sollentuna

Hej igen, och ursäkta det långa pausen mellan mitt första inlägg och detta. Jag kan nu berätta att jag är en av dom som ska leda Världens barngalan på SVT i år och därför fick jag bege mig till Sydafrika för att besöka ett barnhem och filma material där som ska visas på galan i oktober.        

När man flyger till Sydafrikas östkust är det inte helt ovanligt att man mellanlandar i Dubai och eftersom jag inte haft någon semester alls i år så valde jag att stanna där i en vecka innan jag begav mig hem igen. Det var 46 grader varje dag!! Man kan tillaga lax i samma gradantal. Det var helt overkligt men ändå välbehövligt.

Jag har den stora turen att ha en god vän som också bor i Sollentuna som är trädgårdsmästare och hon är den enda anledningen till att denna semester ens var möjlig. När man odlar som vi gör så kan man verkligen inte dra och bara överge allt. Blommor och sånt kanske klarar sig men INTE en köksträdgård och definitivt inte växthuset. Tack vare underbara Karin Zuber så kom jag hem till en levande trädgård och en välansad gräsmatta.Denna sommar har inte varit så rolig för oss odlare, i alla fall inte här i Stockholm men jag ger inte upp. Jag fortsätter att hålla trädgården fin, blommor som blommat färdigt i rabatterna döljer jag med vackra nyplanterade arrangemang i kruka. Ja jag ställer krukor i rabatterna, låter kanske konstigt men det ser faktiskt inte så tokigt ut alls.

Har man ingen trädgård tycker jag ändå att man kan lägga på ett litet kol och köpa fina krukor och plantera lite vackra växter som håller sig snygga fram till den första riktiga kylan. Det blir att förlänga odlingsåret, det finns så mycket fint man kan ha när anuellerna börjar se trötta ut.

I mitt växthus finns en massa tomater som inte ens är i närheten av klara så jag hoppas innerligt på ett varmt september som kommer ge mig en stor fast sen skörd.

På måndag startar ett nytt SVT-program med mig som programledare och Edward Blom som domare. Programmet heter “Vi lagar bästa maten”.Programmet går ut på att en matlagningskunnig förälder tävlar med sitt barn mot två andra familjer och en familj slås ut och det blir två kvar som möts i en final om vilka som lagar den bästa maten.

Receptet är ett som står föräldern varmt om hjärtat och som har lagats många gånger, det är bara det att i detta program får föräldern bara stå bredvid och coacha, det är nämligen barnet som ska laga. Dessutom på tid.

Vi har skrattat så extremt mycket under den här produktionen vill jag lova, så jag hoppas att ni kan ta er tid att se det imorgon för jag tror att även ni kommer att få er ett gott skratt.

Det sänd kl 20.00 i SVT1 men man kan såklart också se det i SVT Play.

Nu ska jag ut och fixa lite söndagsfix i trädgården (ta bort vissna blommor, tjuvar på tomatplantorna och skörda sista vinbären) men först en lunch i det gröna.

Doreen Månsson.

Doreen Månsson jobbar som programledare på SVT.  Förutom jobbet så är odling och matlagning hennes stora passion i livet. Hon har bland annat gett ut boken Doreens trädgård och kök där hon tipsar om sina favoriter i trädgården och vad man kan laga av dem. Följ henne här på Grannliv som gästbloggare under ett par veckor så får ni trädgårdstips och en massa underbara recept.


Vill du också läsa?