Välj område

Hus & hem

Sju recept i skördetid

Hinkar, korgar och trälådor fylls just nu landet runt med alla härligheter som naturen bjuder på. Plocka fram glasburkar och diska flaskorna för här kommer våra bästa recept på saft, sylt och inläggningar.

Grön tomatmarmelad

1 kg tärnade gröna tomater
1 citron, rivet skal och saft
1 dl vatten
5 dl socker
2 cm färsk ingefära
1 tsk citronsyra

Koka tomat, citronskal och saft i 20 minuter. Om konsistensen är marmeladig behöver inte vattnet tillsättas. Tillsätt sockret och koka ytterligare 20 minuter. Addera citronsyra upplöst i lite vatten. Häll på burkar!

Rödbetsmarmelad

2 rödlökar
2 rödbetor
1 msk smör
2 msk honung
1 dl balsamicovinäger
4 dl rött vin
1 kanelstång
Salt

Strimla rödlöken och rödbetorna. Fräs dem i smöret och tillsätt honungen. Häll i honungen och tillsätt vinägern efter någon minut. Koka ihop något och tillsätt rödvinet och kanelstången. Koka i 10 minuter tills den blir krämig. Smaksätt med salt, honung och lite vinäger. God till vilt.

Ingefärssyltade grönsaker

2 stora morötter i skivor
1 rotselleri i bitar
1 purjolök i skivor
1 litet blomkålshuvud i buketter

Lag:
100 g färsk ingefära skuren i små tärningar
3 dl strösocker
1 ½ dl ättika 12 %
6 dl vatten
2 kanelstänger
10 hela kryddnejlikor
15 kryddpepparkorn

Koka upp grönsakerna hastigt i lättsaltat vatten (2 tsk salt/l vatten). Lägg grönsakerna i glasburkar. Koka upp ingefära, strösocker, ättika, vatten, kanel, kryddnejlikor och kryddpepparkorn till lagen. Skumma väl innan den heta lagen hälls på grönsakerna. Låt svalna. Förvara svalt. Är färdiga att ätas efter en vecka.

Klassisk saft

6 dl     strösocker
6 dl     vatten
2 liter     svarta vinbär

Koka upp vattnet, lägg i bären och koka 10 min. Låt rinna av i 30 minuter i silställning. Koka upp saften och rör ner sockret. Skumma av och fyll på rena flaskor.

Torkade äpplen

Skala och skiva äpplen tunt. Vartefter de blir klara, lägg dem i ett bad med lite askorbinsyra så mörknar de inte. Låt dem sedan rinna av på en handduk innan du trär upp ringarna på snöre ovanför kaminen eller i fönstret.

Kryddiga lingon

1 250 g knappt mogna lingon, de innehåller mycket pektin
700 g socker
1 dl vatten
3 kanelstänger
3 krossade kryddpepparkorn
8 kryddnejlikor
1–2 stjärnanis
1/2–1 krm grovmald färsk
svartpeppar

Låt lingon, socker, vatten och kanel smälta ihop på svag värme. Koka sedan allt i 5 min. Skumma av. Tillsätt övriga kryddor och låt sjuda i 7–8 minuter. Skumma av. Kanelstängerna kan vara kvar eller tas bort. Häll upp på väl rengjorda burkar som värmts i ugnen i 100 grader i 10 minuter. Sätt på tättslutande lock, vänd burkarna upp och ner och låt dem svalna något innan du vänder dem rätt igen. Bruten burk förvaras i kylen.

Inlagda riskor

Lag:
5 dl vatten
1 dl ättikssprit
2 msk citronvodka
1 kryddmått socker
1 msk flingsalt
1 röd pepparfrukt, kan delas eller läggas i hel
1 msk hela vitpepparkorn
1 msk gula senapsfrön
2 hela, skalade vitlöksklyftor
Några svartvinbärsblad

1 liter förvälld vild svamp, gärna riskor, läggs i glasburkar. Koka upp lagen, minus vodkan, låt svalna – tillsätt vodkan och häll över svampen. Ställ svalt i tre dagar, klart att ätas!

saftasyltagranngardenSmidig saft

Bra glasburkar har löstagbar gummiring för enkel rengöring och stadig lågkonstruktion. Med en saftmaja slipper du arbeta med silduk och får maximal hygien vilket gör hållbarheten på det du kokar längre. I Granngårdens sortiment hittar du saftmaja, burkar och flaskor i olika storlekar.


Vill du också läsa?