Välj område

Recept Doreen Månsson

Recept: Grillat lavendellamm

Doreen Månsson planterar i kruka.

Hej alla härliga Grannliv-people. Jag kommer göra några inlägg här om det jag älskar mest, mat och odling. Det bästa med att närma sig augusti är att nu kan man verkligen börja skörda.

Har du inte hunnit så tomater tycker jag att du piper iväg och köper en uppdriven fin planta som ger dig tomater i minst en månad framåt. Det har varit så kallt i Stockholm där jag bor så att mina tomater som till och med står i växthus inte ens är i närheten av färdiga. Jag ska nog själv köpa mig en fin planta så att jag kan börja skörda i väntan på att mina egensådda blir klara.

I vår familj som består av mig, min sambo och tre döttrar så lagar vi mycket mat och hela tiden. Framförallt så grillar vi, året runt. Ska vi som bor i Sverige bara grilla när det är varmt ute så blir det inte så mycket grill. Vi grillar mitt i vintern också, det är ju så gott så varför inte.

Häromdagen grillade vi lammracks som blev så goda så jag måste bara dela med mig av receptet. Till dom serverade vi myntasås och grillade rödbetor med rökt fetaost.

Vi använder oss av Sous Vide, vilket innebär att man vakuumförpackar köttet och sen låter det ligga i ett vattenbad med en cirkulator som håller en exakt temperatur. På lamm brukar vi ha en temperatur på 56 grader i 3-4 timmar.

Har man inte en sådan så funkar det såklart alldeles utmärkt utan också.

Putsa racksen eller be dom i köttdisken att göra det åt dig. Gnid in köttet i rikligt med salt, färska örter och tunt skivad vitlök, Därefter kan du vakuumförpacka och stoppa köttet i Sous Viden eller om du inte har en Sous Vide så låta det ligga i en påse i kylen i ett par timmar.

Tänd upp grillen med kolen på ena sidan och andra sidan tom för en så kallad indirekt grillning.

När du har en fin glöd så placerar du racksen på gallret över den delen där det inte ligger någon glöd.

Stäng locket på grillen och grilla så i ca 40–50 minuter tills lammet har en innertemperatur på 55–60 grader (beroende på hur man vill ha sitt kött).

När köttet har nått önskad temperatur flytta över det så att det ligger på gallret fast över glöden så att det får en fin grillyta. Max nån minut per sida.

Peppra köttet runt om och lägg sedan upp lammet på serveringsfat. Ringla över lite olivolja  och häll över myntasåsen med pistagenötter och strö sedan över nyplockade lavendelblommor (ja dom går att äta) som passar perfekt till lamm. Avsluta med flingsalt.

MYNTASÅS MED PISTAGE

  • Slå hett vatten över nävar finhackade myntablad och en tesked strösocker och rör om.
  • Rosta en näve pistagenötter, finhacka och blanda ihop med myntabladen.

GRILLADE RÖDBETOR MED RÖKT FETAOST

  • Förkoka rödbetor, skala när dom är klara.
  • Ta fram en stekpanna och lägg en liten hög på mitten av den med träflisor för rökning. När det börjar ryka om träflisorna så håll en sil med fetaosten i ovanför så att röken når osten i ca 5 min.
  • Lägg dom förkokta rödbetorna på grillen och vänd på dom så att hela betan får yta.
  • Skär betorna i stora bitar och lägg på ett fat, smula sedan den rökta fetaosten över rödbetorna.
  • Avsluta med att ringla över lite mild olivolja och strö över lite flingsalt.

Jag är lite snål med att klippa blommor från trädgården men få saker gör en dukning mer vacker än en egenodlad och för tillfället plockad bukett.

Oliver är ett måste vid alla våra måltider. Dom köper jag på en orientlivs i Sollentuna där jag bor.

Denna vackra bukett hade våra gäster med sig från sin trädgård.

All lycka till med matlagningen och låt mig veta hur det smakade.

Puss & kram

Doreen

Doreen Månsson.Doreen Månsson jobbar som programledare på SVT.  Förutom jobbet så är odling och matlagning hennes stora passion i livet. Hon har bland annat gett ut boken Doreens trädgård och kök där hon tipsar om sina favoriter i trädgården och vad man kan laga av dem. Följ henne här på Grannliv som gästbloggare under ett par veckor så får ni trädgårdstips och en massa underbara recept.

 


Vill du också läsa?