Välj område

Smått och Gott

Foder och installning – tänk på det här!

Häst tittar ut ur box.

Snart är hösten här och det är dags för hästen att lämna grönbetet för stallet igen. Här får du några tips på hur du ska tänka kring hästens foderstat för att göra installningen så smidig och bra som möjligt.

I takt med att sommarkvällarna blir kyligare är det dags för hästen att stallas in igen. För att göra omställningen till ny miljö, nytt foder och nya vanor så lätt och smidig som möjligt har Grannliv här samlat några handfasta tips.

Tillvänjning av kraftfoder

Näringsvärdet i gräset sjunker snabbt i slutet av augusti och nätterna blir kallare – vilket ökar hästens energibehov – därför är det bra att stödfodra innan det är dags för hästarna att flytta tillbaka in i stallet igen. När näringen försvinner finns också risken att hästen börjar äta växter den vanligtvis undviker, växter som kan vara giftiga. Det gäller att var uppmärksam på detta som hästägare.

Det tar i regel mellan en och tre veckor för en häst att anpassa sig till nytt foder. Därför bör tillvänjningen ske gradvis – för hästar som kommer in från betet med dåligt hull gäller det att inte ge för mycket kraftfoder direkt utan trappa upp intaget gradvis. Det är vanligt att hästar kommer in med ordentligt hull och även ”bantningen” ska ske gradvis. Det nya fodret kan nämligen påverka bakteriefloran i tjocktarmen under installningen.

Tillskott av mineraler och vitaminer

Tillskott av vitaminer och mineraler är också viktigt vid installning. Vitaminerna och mineralerna kan man med fördel ge tillsammans med kraftfoder.

Vänja föl vid kraftfoder

Ett bra sätt att vänja föl vid kraftfoder är att erbjuda mindre portioner ur hand eller i en hink. Undvik däremot att ge stärkelserika kraftfoder till föl i någon större utsträckning.

Gör en grovfoderanalys

När det gäller utfodring är det viktigt att grovfodret som används är analyserat och passar just din häst och hästens näringsbehov. På Granngården kan du få hjälp med grovfoderanalys.

Vatten

Se alltid till att hästen dricker tillräckligt med vatten – ett minskat vätskeintag kan nämligen ge hästen kolik. Hästens törst bör stimuleras och det görs lättast genom att ge hästen salt för att på så sätt få hästen att dricka. För hästar som arbetar hårt kanske det inte räcker med en saltsten – då kan man komplettera med salt i fodret. Betfiber Mix är ett smakligt pelleterat uppblötningsfoder. Passar bl. a som energitillskott tack vare allsidigt och fiberrikt innehåll. Har ett anpassat innehåll av fett, fibrer, protein och socker.


Vill du också läsa?