Välj område

Trädgård

Kompost ger den bästa jorden

Kompost

Alla med en liten trädgårdsplätt kan bli med kompost och återvinna trädgårdsrens eller köksavfall. Förutom att vara snäll mot miljön får du den bördigaste jorden.

Visst är det häftigt att kunna skapa sitt eget kretslopp som ger bördig och näringsrik jord i trädgården? En trädgårdskompost borde finnas i alla trädgårdar. Det finns en del olika storlekar och typer att välja mellan; varmkompost, där du kan slänga kökssavfall, egenbyggd pallkragekompost eller kompostgaller. Komposten trivs bäst i ett läge där den slipper direkt sol och undvik en blåsig placering.

Med en varmkompost kan du slänga hushållsavfall och minskar på så sätt sophanteringen och hjälper miljön på traven. Den har ett slutet kärl som är tätat mot skadedjur. Du kan också undvika kött, fisk, bröd för att minska risken för oinbjudna gäster.

Så här sköter du om din kompost för att få en riktigt fin jord:

  • Blanda brunt och grönt! När kolrikt (brunt) växtmaterial som torkade grenar och vissna blommor varvas med kväverikt (grönt) växtmaterial som gräsklipp får du det bästa resultatet.
  • Kompostmask skyndar på nedbrytningen av avfallet. Maskarna går att köpa på nätet om du inte känner någon med kompost som kan dela med sig.
  • Hålla komposten luftig. Annars kan komposteringsprocessen i stället bli rötning och utsöndra brännbara gaser och biogaser – med lukt som följd. Ett kompostgaller är ger mycket bra lufttillförsel.

Nedbrytningen  i komposten går till så att det organiska avfallet först bryts ner av mikroorganismer och sedan av bland annat maskar. Efter en tid har du jord som du kan blanda med planteringsjord och använda till dina odlingar. Rensa med fördel bort grövre bitar innan du använder komposten som planteringsjord.

 

 

 


Vill du också läsa?