Välj område

Trädgård

Bli kvitt mördarsniglarna

Så blir du av med mördarsniglarnaMånga är vi som ledsnat på att oinbjudna slemmiga gäster äter upp våra trädgårdar. Men det går att bli kvitt mördarsniglarna – här är våra bästa tips.

Innan du ger dig ut på snigeljakt så ska du se till att du känner igen mördarsnigeln, även kallad den spanska skogssnigeln. Den är lik vår svenska skogssnigel, men har oftast en smutsigt rödbrun färg och är större, 7–15 cm lång. På Riksförbundets Svensk Trädgårds hemsida får du hjälp att skilja snigelarterna åt.

Börja tidigt

Så fort du får syn på de första sniglarna på våren och försommaren, de så kallade ungsniglarna, ska du ta bort dem, annars kan de lägga upp till flera hundra ägg. Försök att hålla utkik efter ägg – de ser ut som små vitaktiga kulor, är cirka 3–4 mm i diameter små och ligger vanligen i klumpar på fuktiga ställen.

Samla in sniglarna

Att samla in sniglarna manuellt är den mest effektiva metoden. Passa på att göra det morgnar och kvällar när de kryper fram i den fuktiga marken. Bra lockbeten kan vara att lägga ut rutten frukt, öl, tefat eller tagetes.

Lägg ut hinder

Sniglarna har svårt att ta sig över strängar av till exempel salt, aska, kaffesump eller kalk. Förflytta hindren efter hand så att de inte blir de verkningslösa. Det kan också vara en bra idé att skydda dina finaste plantor genom att hägna in dem och använda plåtstaket med böjd kant. En snigelkant med en vinkel på 55 grader kan de inte ta sig över.

Döda dem snabbt

Salta eller kalka aldrig direkt på sniglarna, det leder till en långsam och plågsam uttorkning. Det snabbaste sättet att döda dem är att klippa dem itu med en sax eller lägga dem i kokande vatten. Det mest skonsamma sättet är att samla sniglarna i en påse och lägga dem i frysen. När de dött kan du kasta dem på komposten, äggen klarar inte en nedfrysning.

Använd snigelmedel

Om inget annat fungerar kan du testa att lägga ut snigelmedel i kornform – sniglarna äter av kornen, drar sig tillbaka och dör. Neudorff Effekt är ett naturligt bekämpningsmedel mot alla sorters sniglar som är godkänt för användning i ekologisk odling. Ferramol är också ett naturligt bekämpningsmedel som strös ut i blomsterrabatter och odlingar där sniglar äter växter.

Två bra snigelfällor

Koppartejp mot mördarsniglar från GranngårdenSnigeltejp i koppar. Funktionell koppartejp till pallkrage eller kruka. Tejpen hindrar effektivt sniglar och mördarsniglar från att krypa upp i dina krukor och odlingar. Självhäftande tejp som är superenkel att montera!

 

 

Snigelkant till pallkragen från Granngården

Snigelkant i fyra delar till pallkragen. Kanten förhindrar sniglar från att ta sig in i din pallkrageplantering

 

 


Vill du också läsa?