Är ditt stallapotek komplett?

Med ett komplett stallapotek är det lätt att själv göra första hjälpen om hästen skadar sig. Detta behöver du för att vara förberedd om något oförutsett händer.

De vanligaste skadorna en häst kan råka ut för, och som du kan behandla själv, är sårskador, mugg och rinnande ögon. Ibland kan du behöva göra första hjälpen för att sedan kontakta veterinär, till exempel om hästen fått ett sticksår in mot en led. Utan rengöring kan såret bli infekterat och leda till kroniska problem.

När du behandlar hästen är det viktigt att ha bra ljusförhållanden så att du ser skadorna ordentligt och kan göra en bra bedömning av vad för slags vård som behövs. Som hästägare eller hästskötare behöver du också kunna ta tempen på hästen.

Det här är en bra bas för ett stallapotek:

Stallapoteket förvarar du med fördel i ett skåp som du sätter upp lättåtkomligt i stallet. Se till att även ha ett där hästen går på sommarbete eftersom hästar då utsätts för en hel del faror.

Försök att alltid hålla ordning och reda i hästapoteket så att du snabbt kommer åt sjukvårdsprodukterna när du väl behöver dem. Skriv gärna datum på öppnade förpackningar för att hålla koll på hållbarhetstiden.

I anslutning till hästapoteket kan du  förvara eventuella receptbelagda läkemedel, sprutor, mineraler, vitaminer och avmaskningsmedel.