Välj område

Trädgård

Tips på hur du tar hand om gräset i sommar

Grannliv-grasmatta

Klipp gräset ofta och med rätt verktyg. Se till att gödsla på försommaren och behandla mossan med tålamod och kontinuitet. Då får du gräsmattan du drömmer om. 

Det finns få saker runt om i våra trädgårdar som sprider en sådan glädje som riktigt gröna, täta och välklippta gräsmattor. Men att få till den perfekta gräsmattan kräver kunskap och aktivt arbete.

Under sommarmånaderna när gräset växer mycket gäller det att klippa gräset frekvent och med bra verktyg. Med slitna gräsklipparblad slits bladen av, istället för att skäras, vilket gör att varje blad får mycket större angreppsyta där sjukdomar kan ta sig in.

Klipp ofta
Gräset strävar hela tiden efter att växa upp ostört för att sätta frö. När plantan hindras från det skickas signaler ned till rotsystemet som skapar nya skott och gräsmattan blir därmed tätare. En gräsmatta bör av den anledningen klippas minst en gång i veckan, gärna två. Det är en av anledningarna till att robotklippare ger en tätare och mer slitstark gräsmatta.

Många villaägare har stora problem med mossa som gärna etablerar sig i gräsmattor med näringsbrist, skugga och lågt pH-värde. Det finns mossförebyggande medel att köpa, men du kan också använda metoden eftersådd och på så sätt hålla mossan borta.

spridareVattna fokuserat
Om det är riktigt varmt och torrt i marken är det bättre att vattna rikligt en gång i veckan än att vattna lite här och där och ofta. Vi vill nämligen tvinga rötterna att söka fukt nedåt. Vattna gärna på kvällen eller tidig morgon då du får minst avdunstning.

Gödsla vår och sommar
Ett fantastiskt bra sätt att använda sitt gräsklipp är att samla ihop det och lägga mellan odlingarna i trädgårdslandet. Då får du dels ytor att gå på utan att jorda ner dig, dels tas gräsets kväve upp av grödorna och du får en fin gödsling. Dessutom jordförbättrar du samtidigt.

grasgodselgranngardenDet man ska tänka på är dock att du samtidigt tar av det kväve som gräset hämtat upp från jorden. Det är en av anledningarna till att du ska gödsla på vår och sommar. Håller du på att bygga upp en gräsmatta som är nyanlagd eller varit ansatt av mycket ogräs är det bra att gödsla minst två gånger under sommaren. Då konkurrerar gräset ut mossa och ogräs.

Organiskt gödsel kan du lägga på när som helst, annars är det bra att göra det när du väntar regn. Välj ett långtidsverkande gräsgödsel som är gjort för att pytsa ut näringen under lång tid i små doser för att få bästa effekt.

Använder du en gräsklippare med multi-klipp-funktion, dvs att kniven finfördelar gräsklippet som sedan faller ner och multnar utan att samlas upp har du inte samma kväveavgång, men du kan ändå behöva stärka gräset.

 

EFTERSÅDD, SÅ GÖR DU:

• Kratta bort dött gräs och död mossa.
• Vertikalskär din gräsmatta vid behov.
• Fördela 10 g nytt GRÄSFRÖ per kvm vilket är halva mängden mot nysådd. Ett exempel är Turfline Turbo Eftersådd.
• Gödsla.
• Vattna vid behov.

Gräsfrö, gödsel och redskap för bevattning – allt finner du i vår e-butik!


Vill du också läsa?