Så får du en grön och frodig gräsmatta

Det finns ingenting som är så inbjudande som en riktigt grön och frodig gräsmatta. Med två enkla tumregler kan vem som helst vattna rätt och få gräset att trivas.

Med hjälp av några enkla tumregler kan du ge din gräsmatta perfekta förutsättningar för att kunna ge mustigt och frodigt gräs som både är vackert för ögat och mjukt mot sommarfötterna. Tumregel nummer ett. En etablerad gräsmatta ska vattnas sällan men med mycket vatten varje gång. Tumregel nummer två. En nysådd gräsmatta ska tvärtom vattnas lite och ofta för att hela tiden hållas fuktig. Anledningen är enkel, menar Bengt Hansson som är produktansvarig och kvalitetsansvarig för gräs och färdig gräsmatta på SW Horto.

– När man har en etablerad gräsmatta ska man ge gräset en rejäl rotblöta när man vattnar. Det motsvarar ungefär 25–30 millimeter vatten vid varje vattningstillfälle. Ställ ut en regnmätare eller ett glas, då kan du enkelt se när du vattnat tillräckligt. Vid en rotblöta får rotsystemet ordentligt med fukt vilket i förlängningen innebär att rötterna kommer att söka sig längre ner i jorden när vattnet sjunker undan. Då får du en gräsmatta med ett rejält rotsystem och som inte är lika känslig, förklarar han.

Oavsett om du har ett sofistikerat bevattningssystem eller en enklare spridare hemma i trädgården går det att få en mjuk och tät gräsmatta som står emot ogräs väl. Det viktigaste är att klippa ofta och vattna ordentligt från ungefär en gång i veckan till var tionde dag. Har du en gräsmatta på sandig jord utmed kusten kan du behöva vattna lite oftare eftersom en sandig jord inte binder vattnet lika bra som en lerig jord.

Under försommartorkan kan det vara aktuellt att sakta men säkert komma igång med bevattningen. Tidigare än så är det ingen idé att vattna sin gräsmatta eftersom det är ganska fuktigt i marken under en lång period under våren. Ett bra knep är att helt enkelt sätta ner spaden ordentligt i gräsmattan och se om det är torrt i jorden. Är det torrt är det hög tid att vattna.

– När man tycker att gräset har tappat lyster är det hög tid att vattna. Det är ganska tydligt när det frodiga gräset tappat sin intensivt gröna färg. Har gräset börjar skifta mot det gula har gräset redan börjat lida lite, förklarar Bengt.

Ett bra tips är att vattna när det regnar under sommaren. Kommer det några millimeter regn en dag är det en perfekt tidpunkt att sätta igång vattenspridaren för att både spara pengar och utnyttja regnet optimalt.

Men du behöver inte misströsta om gräsmattan skiftar mot en mer gul nyans. Gräset överlever det mesta. Det kan se gult och dött ut ena dagen för att få liv och börja frodas igen efter en rejäl regnskur eller vattning. Ett bra tips är faktiskt att vattna när det regnar under sommaren. Kommer det några millimeter regn en dag är det en perfekt tidpunkt att sätta igång vattenspridaren för att både spara pengar och utnyttja regnet optimalt.

– Med bara några millimeter regn är det stor risk att delar av regnet avdunstar och resten inte når tillräckligt djupt ner i rotsystemet. Då tar man inte riktigt vara på regnvattnet. Min granne tycker säkert att jag är knäpp som sätter på vatten-spridaren när det regnar. Vattnar man när det regnar behöver man inte lika mycket vatten från spridaren.

Vill du så en ny gräsmatta och har lagt ut en såbädd med gräsfrö, då är det en helt annan tumregel som gäller. Vattna lite men ofta. Etableringsfasen är helt avgörande för om du ska få en fin, tät och motståndskraftig gräsmatta.

– Det är väldigt viktigt att hålla den nysådda ytan fuktig hela tiden under den första månaden så att gräset gror jämnt och fint. Under etableringsfasen ska man vattna lite åt gången men gärna flera gånger om dagen, då är det inte läge att åka på semester. Att få en snabb groning är det viktigaste och då behöver gräsfröna fukt och värme. Låter man gräsfröna ligga där och få vatten när naturen tillåter blir etableringen ojämn och risken för ogräs ökar, säger Bengt Hansson.

När det nysådda gräset vuxit upp 5–6 centimeter är det dags att klippa stråna försiktigt för första gången. På så sätt skickar man en signal till grässtråna att bilda fler sidoskott vilket ger en tätare gräsmatta som står emot ogräs och mossa bättre. Ska du så en ny gräsmatta är sensommaren ett bra tillfälle. Då är luftfuktigheten hög och jorden varm och fuktig.

– Det är många som misslyckas med nysådd på våren. Då är det ofta för kallt och blött i marken vilket gör att fröna inte trivs. Lägger du en riktigt bra såbädd i slutet på augusti och sköter den bra har du en fin, grön gräsmatta i maj året därpå. Istället för att så på försommaren eller under sommaren tycker jag att man ska njuta av sommaren även om gräsmattan inte är i toppform. Låt barnen springa och leka på gräsmattan och så nytt gräs på sensommaren när förutsättningarna är optimala.

Bevattningen är minst lika viktig om du väljer färdiga gräsrullar istället för att så nytt gräs. När rullgräs skördas kapas rötterna vid 2,5 centimeters djup vilket gör att gräsmattan snabbt behöver bilda nytt rotsystem. Börja vattna direkt efter att gräsmattan rullats ut för att få en jämn gräsmatta som återhämtar sig väl.

– Det får aldrig bli för torrt under gräsmattan, då krymper rullarna och det bildas sprickor mellan dem som inte alls ser snyggt ut. Den första veckan ska man vattna morgon och kväll för att säkerställa att det nylagda gräset trivs och kan etablera sig på bästa möjliga sätt, säger Bengt.

Bengts gödseltips:

Vill du ge gräset lite extra näring och lyster går det utmärkt att gödsla 2–4 gånger om året. Ge den första omgången gödsel på våren när gräset spirar och växer som mest. Den andra givan kan du ge runt midsommar eller tidigare i juni om du bor i södra Sverige. Många ger också en halv giva i mitten av augusti innan de höstgödslar i slutet av augusti eller början av september. Vid höstgödsling används ett höstgödsel som både ger rotsystemet näring och stärker cellväggarna så att rötterna inte fryser om vintern.

 

Experten

Bengt Hansson är produktansvarig och kvalitetsansvarig för gräs och färdig gräsmatta på SW Horto. SW Horto är ett företag som riktar in sig mot proffsmarknaden och jobbar mycket med gräsfrö för bland annat fotbollsplaner och golfbanor.